Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

24. maj 2016

Strokovna delavnica GVO

18.5.2016 so predstavniki podjetja GVO, ki se ukvarja s projektiranjem, izgradnjo in vzdrževanjem telekomunikacijskih omrežij predstavili svojo dejavnost. Predstavitev, katere so se udeležilo dijaki tretjih letnikov strokovnega izobraževanja elektro in računalniške smeri, je bila sestavljena iz treh delov. V prvem je bilo predstavljeno podjetje: število zaposlenih, dejavnost, razvoj…
V drugem delu je bila predstavljena tehnologija bakrenih vodnikov, ki je bila pred leti prevladujoča tehnologija za prenos govora in nekaterih drugih komunikacij. Zaradi novejših zahtev ti sistemi ne zadovoljujejo več pogojev za prenos velikih količin podatkov, zato se v podjetju z bakrenimi paricami ukvarjajo predvsem v smislu vzdrževanja še obstoječega in delujočega omrežja.
Zadnja predstavljena tehnologija pa je bila trenutno zelo popularna tehnologija prenosa podatkov po optičnem omrežju. V zadnjih nekaj letih je bilo veliko omrežja izgrajenega z optičnimi vlakni, ki omogočajo večje prenosne hitrosti na večjih razdaljah. Ker je v optičnemu omrežju glavni del vodnikov nekaj mikronov debelo vlakno, je spajanje in merjenje na teh povezava zahtevna naloga, ki zahteva posebno opremo in izkušene delavce.
Dijaki so v delavnicah slišali in videli nekaj, kar vsakodnevno uporabljajo, imajo pa le redko in redki priložnost, da lahko vidijo, kakšni sistemi in tehnologija stoji za tem.

DSCN0131  DSCN0130  DSCN0128  DSCN0116  DSCN0110

info GVO