Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

27. oktober 2015

Nadstandardna ekskurzija v Švico

V sredo, 21. 10. 2015, se je 55 dijakinj in dijakov Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ob spremstvu profesoric in vodiča odpravilo na štiridnevno nadstandardno ekskurzijo v Švico.

Ob četrti uri zjutraj smo se odpeljali izpred šolskega centra. V veselem pričakovanju smo hitro zapolnili sedeže avtobusa in se odpravili proti Avstriji; skozi Karavanški predor, mimo Spittala in Lienza. Ko se je sonce prebujalo, smo že bili v svetovno znanem smučarskem letovišču Kitzbühel. Sprehodili smo se skozi mesto, popili jutranjo kavo in tako bili pripravljeni na nov dan. Vožnjo smo nadaljevali proti mestu Wattens, kjer smo si ogledali muzej svarovskih kristalov, ki je eden najbolj obiskanih muzejev v Avstriji. V podzemnem muzeju nas je pot vodila skozi zatemnjene prostore, kjer smo si ogledali na tisoče lesketajočih kristalov, ki so bili prikazani v vseh mogočih oblikah in barvah. V trgovinici smo si lahko kupili tudi nakit iz svarovskih kristalov. Nato nas je pot vodila v glavno mesto Tirolske, Innsbruck, ki ga obdajajo zasneženi gorski vrhovi. V živahnem mestu smo si ogledali baročno cerkev sv. Jakoba. Zanimiva je bila tudi »zlata strešica«. To je znamenita streha trinadstropnega balkona, ki je pokrita s pozlačenimi bakrenimi opekami. Po prostem času, ki smo ga preživeli v živahnih innsbruških ulicah, smo se z avtobusom odpravili čez prelaz Arlberg do mesta na avstrijsko-švicarski meji Feldkirch, kjer smo tri dni nočevali v Central hotel Löwen. Po odlični večerji se nam je prilegel prijeten spanec.

Drugi dan smo se zbudili v sončno jutro. Po obilnem zajtrku smo se odpeljali v Švico, v mesto St. Gallen. Sprehodili smo se skozi lepo urejene ulice in si ogledali znamenito baročno katedralo St. Gallen. Popeljali smo se skozi idilično hribovito pokrajino Appenzellerland, ki jo zaznamujejo mehki griči, impozantni gorski vrhovi in zeleni pašniki. Tu pridelujejo znan sir Appenzeller. Ogledali smo si sirarno Appenzeller. Skozi steklo smo si ogledali proizvodnjo sira ter kratek filmček o pokrajini in pridelavi tega aromatičnega sira. Sir smo lahko tudi poskusili in bili navdušeni nad okusom. Naslednja postaja je bilo slikovito srednjeveško mestece Stein am Rhein. Sprehodili smo se po glavnih ulicah in občudovali s freskami poslikane srednjeveške zgradbe. Ob koncu drugega raziskovalnega dne smo si ogledali še največje evropske slapove - Renske slapove. Po strmih stopnicah in ozkih poteh smo se mogočnim slapovom lahko povsem približali in tako občutili njihovo naravno lepoto in moč vode. Po bogatem dnevu sta nas v Feldkirchu pričakala odlična večerja in zasluženi spanec.

Tretji dan smo se popeljali proti najbolj pričakovanem cilju. Z veliko sodobno gondolo smo se v osmih minutah povzpeli na 2.502 metrov visoko goro Säntis. Zgoraj so nas pričakali topli sončni žarki, v dolini pa so ležali beli oblaki goste megle, ki so nam preprečili razgled na države, kot so Švica, Liechtenstein, Nemčija in Italija. Kljub temu smo doživeli čudovit, sončen razgled na okoliški gorski svet. Čas smo si popestrili s kepanjem, ki je bilo na poledelenih tleh prav zabavno. Petkovo popoldne je bilo namenjeno ogledu švicarskega znanstvenega centra Tehnorama v Winterthurju. Dijaki in dijakinje smo lahko preizkusili več kot 500 fizikalnih in kemijskih eksperimentov s pomočjo svetlobe, zvoka, elektrike … Poleg tega nam je zaposleni v muzeju predstavil in prikazal nekaj poskusov. Po znanstvenem raziskovanju v Technorami smo se odpravili še v glavno mesto Liechtenstein-a. V mestu Vaduz smo si ogledali gotsko cerkev in se sprehodili skozi glavno promenado. Imeli pa smo tudi nekaj časa za nakup spominkov. Sledil je povratek v hotel, večerja in spanje.

Čas je hitro mineval in pred nami je bil še zadnji dan ekskurzije. Zjutraj smo težko vstali, saj smo vedeli, da nas čaka pakiranje v kovčke in pospravljanje sobe ter dolga vožnja proti domu. Še prej pa smo obiskali največje švicarsko mesto Zürich. Sprehodili smo se do dveh gotskih cerkva, in sicer Grossmünster in Fraumünster. Na zvoniku cerkve st. Peter smo videli uro s petmetrskimi kazalci, ki so največji v Evropi. Sprehodili smo se skozi staro mestno jedro in glavno ulico Züricha, imenovano »Bahnhofstrasse«, kjer so nanizane najprestižnejše trgovske znamke ur, nakita in oblačil. Opazovali smo bogate meščane, ki so prišli sem po sobotnih nakupih. Dih so nam jemali tudi veliki in dragi avtomobili, ki so se peljali mimo nas. Tako smo dobili občutek, da je Zürich res drago in bogato mesto. Prosti čas smo izkoristili za nakup zadnjih daril in spominkov pred odhodom domov.

Pot domov nas je vodila skozi italijansko govoreči del Švice, najprej mimo Luzerna, Pilatusa ter številnih velikih jezer in preko Italije do Novega mesta. Domov smo se peljali polni vtisov in doživetij. Spoznali smo bogato in raznoliko Švico, Liechtenstein in si ogledali najzanimivejše stvari, ki nam bodo služile za splošno razgledanost. Spoznali smo se tudi dijaki in dijakinje SEŠTG in poglobili medsebojne prijateljske vezi. In kar je najbolj pomembno: imeli smo se »fajn« in uživali v vsaki minuti potovanja, ki ga ne bomo pozabili.

Ob koncu ekskurzije bi se v imenu vseh udeležencev izleta zahvalila profesoricam in ostalim organizatorjem za poučno in zanimivo ekskurzijo.

Manca Dragan,T2C

DSC 0159 copy DSC 0063 copy DSC 0180 copy DSC 0187 copy DSC 0385 copy DSC 9664 copy DSC 9779 copy DSC 9815 copy DSC 9876 copy DSC 9895 copy

foto: Katarina Gršič,T2b

Jure Kos, T1c, je na izletu posnel film, ki si ga lahko ogledate na POVEZAVI.