Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

5. junij 2015

Veselo po Dalmaciji in Hercegovini

Dijaki drugih letnikov tehniške gimnazije so imeli od 1. 6. do 4. 6. 2015 projektni teden. Spoznali so Dalmacijo in Hercegovino.

Promocijski video: Erazem Gliha

Prvi dan

Iz Novega mesta smo se v jutranjih urah odpeljali proti sončni Dalmaciji. Naš prvi večji postanek je bil v Zadru, kjer smo videli inštalacijo pozdrava soncu in slišali morske orgle. Pot smo nadaljevali Proti Šibeniku. Tam smo si ogledali znamenito katedralo. Po postanku nas je čakala še dolga vožnja do našega cilja-Gradca. Razveselili smo se hotela na morski plaži. Takoj po nastavitvi v sobe smo odhiteli v morje, dan pa smo zaključili s sprehajanjem po plaži in drugimi aktivnostmi.

Drugi dan

Drugi dan ekskurzije je bil namenjen spoznavanju Hercegovine. Najprej smo obiskali Medžugorje, kjer smo si ogledali »etno selo«, nato pa še romarsko cerkev sv. Jakoba ter kip vstalega Jezusa, delo slovenskega kiparja Andreja Ajdiča. Pot nas je vodila proti prelepemu Mostarju, stičišču krščanstva in islama. Na starem mostu smo lahko opazovali pogumne skakalce, nato pa se okrepčali s pravimi bosanskimi čevapčiči. Med vračanjem proti hotelu smo se ustavili še v Metkoviču, se popeljali z ladjico po Neretvi in si ogledali njen izliv v morje. Dan smo zopet zaključili s skokom v morje in z zabavo na terasi hotela.

Tretji dan

Naslednji dan nas je pričakal dalmatinski biser - Dubrovnik, nekdanji del Beneške republike.  Sprehodili smo se po glavni ulici Stradun, v katedrali  smo občudovali Tizianovo mojstrovino Marijino vnebovzetje, se ustavili pred knežjo palačo in navkljub vročini in gneči uživali v izjemni arhitekturi prestolnice južne Dalmacije. Čakal nas je še sprehod po obzidju, ki nam je nudil prelep razgled na mesto z okolico. Med vračanjem v Gradac smo videli tudi najstarejše plantane v Evropi. Po napornem in prijetnem dnevu nas je razveselila še morska osvežitev in zabava na terasi hotela.

Četrti dan

Čeprav bi želeli še ostati, smo se odpravili proti domu. Na poti smo se ustavili v slikoviti Makarski pod mogočnim gorovjem Biokovo in v Splitu, kjer smo si ogledali Dioklecijanovo palačo. Ob 12.00 nas je nagovoril in pozdravil sam Dioklecijan. Navdušeni smo mu odzdravili »Ave!«. V večernih urah smo se nadvse zadovoljni in malce utrujeni vrnili v Novo mesto.

slika 1 slika 2 slika 3 slika 4 slika 5 slika 6 slika 7 slika 8 slika 9 slika 10