Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

21. november 2014

Projektna naloga Družina Mach na Dolenjskem

V sklopu dneva odprtih vrat smo na Šolskem centru Novo mesto odprli razstavo in predstavili projektno nalogo o življenju in delu Družine Mach na Dolenjskem. V 60. letih 19. stoletja se je Johann Mach preselil z Moravske na Dolenjsko, v vas Veliki Slatnik pri Novem mestu. Kupil je graščino Slatnik in se na svojem posestvu ukvarjal s kmetijstvom, vinogradništvom in kot prvi na slovenskih tleh z gojenjem sviloprejke. 
Njegov najstarejši sin Ernst Mach velja za znanega fizika in filozofa, prav on je bil osrednja tema projektne naloge. Deloval je na različnih področjih fizike, najpomembnejše pa so njegove raziskave na področju zvočnega valovanja. Uveljavil se je tudi kot kritik in pedagog. 
Ernstovi sestri Marija in Wilhelmina sta pečat pustili v književnosti. Prva je pisala eseje in zgodbe za otroke, mladost druge pa je pisatelju Janezu Trdini služila kot navdih pri pisanju povesti. Z izkupičkom od prodaje Machove graščine in ostale posesti je bila ustanovljena gospodinjska šola v Šmihelu, ena prvih šol, ki je bila namenjena izobraževanju dolenjskih deklet. Kljub pomembnosti Machove dediščine za kulturno podobo Dolenjske je ta v našem času ostala pozabljena in prezrta, večina pa za ime Mach še nikoli ni slišala. Glavni namen naše projektne naloge je bil raziskati njihovo življenje, delo in zapuščino ter to približati tudi ostalim, s čimer bi pripomogli k ohranjanju kulturne dediščine.
Rok Šikonja in Gašper Šimc, T4a

mach  DSC 0260 DSC 0269 DSC 0261 DSC 0272 DSC 0236 DSC 0231
Foto: Žan Kupljenik, T4a