Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

11. junij 2015

Ekskurzija v Smiljan in na Plitviška jezera

Dijaki E3a in E3b so obiskali rojstni kraj Nikole Tesle, Smiljan, pot pa nadaljevali na Plitviška jezera.

Zbor je bil ob 6. uri v Novem mestu. Najprej smo se podali proti hiši, kjer otroštvo preživel svetovno znani izumitelj Nikola Tesla. Ker je bila ura še zelo zgodnja, smo pot do tam v večini prespali. Ko smo prispeli, nam je vodička najprej povedala o njegovem otroštvu. Vse, kar smo videli, je bilo obnovljeno pred nekaj leti, zato ker je bila hiša v zelo slabem stanju. Videli smo  nekaj njegovih izumov. Eden izmed njih je bilo električno magnetno polje, za tem tudi kako s pomočjo magnetnega polja postaviti bakreno jajce, kot tudi delovanje njegovega transformatorja. V posebni dvorani smo si ogledali krajši film o njegovem življenju.

Po končani predstavitvi smo se odpeljali na kosilo, kjer so nam pripravili pravo pojedino. Po kosilu nas je pot vodila do Plitviških jezer. Tam smo se podali do vlakca, ki nas je peljal na začetek našega pohoda ob jezerih. Hodili smo tik ob jezeru, do čolna. Ta nas je popeljal na drugo točko, od tam pa smo pot nadaljevali do enega največjih slapov, zato smo tudi naredili eno skupinsko sliko. Ker smo že malo zamujali, smo morali naš ogled jezer počasi zaključiti, zato smo odšli nazaj do našega avtobusa. Po poti nazaj pa smo tudi kakšno zapeli, da je pot nazaj minila hitreje.

Žiga Urbič, E3A

10 skupiSKA2