Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

1. april 2014

Foto: Z Jakobom na naravoslovni olimpiadi v Atenah

Jakob Fabjan, dijak T2a, je včeraj odpotoval v Atene na naravoslovno olimpiado EUSO. Med bivanjem je v nekaj povedih in s fotografijami strnil dogajanje.

Slike
Prvi dve sliki sta slikani s strehe hotela, tretja slika ponazarja prižig olimpijskega ognja, 4. in 5. slika sta s stadiona, na katerem se je odvijala otvoritev olimpiade leta 1896, na zadnji sliki je atenska univerza.

IMG 4963IMG 4966IMG 4968IMG 4969IMG 4975


Jakob skozi objektiv uradnega fotografa


1 dan  2 dan  1 tekmovalni dan

Jakob po tekmovanju:

Naravoslovna olimpiada 2014

Na državnem tekmovanju sem se letos uvrstil med najboljših šest, kar je pomenilo, da sem se uvrstil v ekipo, ki je Slovenijo zastopala na letošnji olimpiadi. Zadnji mesec pred tekmovanjem sem se intenzivno pripravljal nanj. Žal so priprave potekale le na šolskem nivoju, saj organizator ni uspel organizirati skupnih priprav za vse tekmovalce. Tako smo v nedeljo, 30.3., prispeli Atene, kjer je olimpiada potekala.
Naloge smo reševali v dveh delih, in sicer v torek in v četrtek. Znotraj ekipe smo se dogovorili, kdo bo reševal naloge, s katerega področja. Kemijske naloge sem v naši skupini reševal jaz. Pri prvi nalogi smo morali določiti stopnjo žarkosti maščob v oljčnem olju. Ta poskus mi je uspel precej dobro, zato sem imel po prvem tekmovalnem dnevu odličen občutek. Prva četrtkova naloga je bila pridobivanje čistega natrijevega klorida iz morske soli. Potek poskusa je bil precej zapleten, poleg tega pa smo uporabljali tudi nekatere precej nevarne snovi, kot naprimer koncentrirano žveplovo kislino. Zato sem bil pred začetkom dela nekoliko živčen. Kljub temu mi je naloga uspela precej dobro. Za precej trši oreh pa se je izkazal drugi del naloge, pri katerem smo morali izvesti elektrolizo morske vode. Praktični del poskusa je bil dokaj enostaven, zelo težka pa so bila teoretična vprašanja o poskusu.

Aten pa seveda ne moreš obiskati, ne da bi si ogledal vsaj nekaj kulturnih znamenitosti. Tako so organizatorji za nas poleg otvoritvene slovesnosti in svečane razglasitve rezultatov pripravili tudi ogled antične Agore, Akropole in Olimpije, poleg tega pa smo obiskali tudi novi muzej Akropole in Olimpije. Name so največji vtis naredili ogled filma v planetarijumu po otvoritveni slovesnosti, prikaz nekdanje mogočnosti Zevsovega templja v Olimpiji ter samostojno raziskovanje in odkrivanje skrivnosti Agore. Poleg tega smo si ogledali tudi rafinerijo nafte, ki je v lasti enega glavnih sponzorjev tekmovanja. Vse te dejavnosti so omogočale veliko priložnosti za spoznavanje med člani ekip iz različnih držav.
V soboto smo se srečali z nekaterimi grškimi nosilci olimpiskih medalj, preostanek dopoldneva pa je bil namenjen športnim aktivnostim. Popoldne je potekala svečana razglasitev rezultatov. Naša ekipa, ki smo jo sestavljali Živa Ramšek, Jaka Pelaič in jaz - Jakob Fabjan, je osvojila bronasto priznanje. Druga slovenska ekipa, ki so jo sestevljali Uroš Prešern, Domen Kulovec in Klemen Kovač, pa je osvojila srebrno priznanje.
Podelitvi je sledila svečana večerja, tej pa zabava na strehi hotela. Iz Grčije smo se vrnili naslednjega dne (nedelja,6.4.).
Z našim rezultatom na tekmovanju sem zadovoljen, saj mi je bilo v veliko čast in spodbudo zastopati slovenske barve na tem mednarodnem tekmovanju, na katerem je nastopalo 50 ekip (150 tekmovalcev) iz 25 držav EU.



Jakob Fabjan