Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

21. november 2012

Tekmovanje iz znanja v razvedrilni matematiki

V aktivu smo se odločili, da letos organiziramo kvalitetne in sistematične priprave na tekmovanje iz razvedrilne matematike. S pripravami smo začeli že 6.9.2012, interes dijakov se je glede na prejšnje leto močno povečal. Priprave je obiskovalo do 30 dijakov, nekateri so bili bolj drugi manj vztrajni, kar se je pokazalo tudi na rezultatih šolskega tekmovanja. Na pripravah so dijaki pridobili osnovne veščine kako se orientirati v prostoru in predstavi tridimenzionalnih objektov v projekciji na ravnino, kar predstavlja podlago za reševanje večine nalog v razvedrilni matematiki. Poleg tega smo namenili še nekaj časa nalogam splošnega tipa, kot so latinski kvadrat, križne vsote in razne logične naloge.

Na šolskem tekmovanju v petek 21.9.2012, je sodelovalo točno 30 dijakov, katerim je bilo podeljeno 10 bronastih priznanj. Bronasta priznanja so prejeli Jakob Fabjan T1A, Samo Umek T1C, Žan Smrekar T2B, Martin Urigelj E2B, Gašper Šimc T2A, Vid Mikec T2C, Kristjan Panjan T2B, Katja T3B Marinčič, Primož Eržen T3B, Matevž Šega T4C. Na državno tekmovanje so bili sprejeti le prvouvrščeni v posameznem letniku, z njimi so bile izvedene še dodatne priprave. Dijaki so redno hodili na priprave vendar pri izvedbi domačih nalog niso bili vsi enako zagnani.

Državno tekmovanje je potekalo v soboto 27.10.2012 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, našo šolo so zastopali štirje dijaki, ki so se dobro izkazali. Jakob Fabjan T1A, je zasedel 4. mesto ter prejel zlato priznanje in tretjo nagrado, Žan Smrekar T2B, je zasedel 20. mesto, Katja Marinčič T3B, 17. mesto in Matevž Šega T4C, 8. mesto, vsi trije so prejeli srebrno priznanje. Naloge državnega tekmovanja so bile posvečene 210. obletnici rojstva Jurija Vege, tako so bile poleg standardnih nalog  izbrane še naloge iz področja njegovega delovanja,to je geometrije, fizike in balistike. V bodoče bom vsebino priprav na tekmovanje razširil še z nalogami splošnega tipa in nadaljeval z razvijanjem matematično logičnega mišljenja dijakov. Z dosežki dijakov sem zadovoljen.

Izvajalec priprav in organizator tekmovanja:

Vinko Medic