Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

18. november 2012

Šola superračunalništva

V okviru evropskega združenja za superračunalništvo PRACE, je Univerza v Ljubljani in Fakulteta za strojništvo organizirala jesensko šolo superračunalništva (HPC) za srednješolce.

V tridnevnem tečaju (15.11. – 17.11.2012) smo se dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Mitja Stovanje,  Marko Grešak, Andrej Muhič, Jakob Košir, Tadej Pečar in Patricia Šašek udeležili tri-dnevne Šole superračunalništva na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

Fakulteta za strojništvo univerze v Ljubljani ima največji superračunalnik v Slovenskem izobraževalnem okolju in je v sklopu evropskega združenja za superračunalništo PRACE omogočila neposreden vpogled v superračunalništvo. V Šoli superračunalništva smo se s pomočjo programske opreme Ansys seznanili z izračuni in simulacijami realnih stanj v trdnosti. Pridobili smo tudi praktične izkušnje s programiranjem z uporabo programskega jezika Python v programskem okolju Linux. Spoznali smo prednosti superračunalništva, saj so to orodja, ki se uporabljajo pretežno v naravoslovju in sicer za kompleksne izračune in simulacije realnih stanj v fiziki, elektrotehniki, strojništvu, biokemiji, matematiki itd.

Vsi, ki bi radi izvedeli več o omenjeni temi, nas lahko seveda povprašate oz. obiščete spletno stran tečaja.

Patricia Šašek, T4C