Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

10. oktober 2012

Nagradna ekskurzija za najboljšo ŠKL šolo

V ponedeljek, 8. 10. 2012, smo se učenci Srednje elektro šole in tehnišne gimnazije ter srednje zdravstvene šole udeležili nagradnega izleta v Postojnsko jamo. Ob 7. 30 uri, smo se z avtobusom izpred Šolskega centra odpeljali proti Postojni.

Najprej smo si ogledali film o nastanku podzemnih jam, nato pa še razstavo Metulji sveta, kjer je razstavljena živopisana zbirka 7000 dnevnih in nočnih metuljev z vsega sveta. Potem smo se odšli proti Rovu novih podpisov, kjer smo si na vhodu ogledali prerez jamskih sedimentov, ki kažejo kakšne so bile klimatske, hidrološke in druge razmere v času njihovega nastanka. V Proteusovi jami, kjer so uredili jamski vivarij, smo si ogledali človeške ribice in druge bolj zanimive jamske vrste.

Od skupno enaindvajsetih kilometrov rovov, smo si mi ogledali pet kilometrov turistično urejenih. Ogled  smo začeli z vožnjo z vlakcem, s katerim smo se popeljali po tak imenovani stari jami, kjer še posebno izstopa Kongresna ali Plesna dvorana, nato pa smo ogled nadaljevali peš. Najprej smo se povzpeli na Veliko goro oz. Kalvarijo, ki je nastala s podiranjem stropa, od tu pa smo se spustili proti Ruskemu mostu. Na drugi strani mostu smo si ogledali Špagetno dvorano, ki je ime dobila po prozornih, majhnim cevčicam podobnim kapnikih, Belo in Rdečo dvorano. Izpod Ruskega mostu smo nadaljevali pot proti Koncertni dvorani, na poti pa smo si ogledali še Briljant, bleščeče bel pet metrov visok kapnik, ki že velja za simbol Postojnske jame. Iz Koncertne dvorane, smo se z vlakcem odpeljali proti izhodu.
Po prihodu iz jame, smo še nekaj časa uživali v lepem vremenu, nato pa smo se vrnili proti Novemu mestu.

                                                                                                                                                                                                           Jasmina Ilar, T2a

      DSC 1076    DSC 0065     DSC 0201