Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

22. januar 2013

Leteči Holandec

Dijaki T1A, T1B, T1C smo so v ponedeljek, 21. 1., v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ogledali opero Richarda Wagnerja Leteči Holandec. 
Skladatelj je želel prikazati usodo nesrečnega moža, Letečega Holandca, obsojenega na večno blodenje in nemir, ki hrepeni po odrešenju, katerega lahko preseže le ljubezen brezmejno zveste ženske. Zdi se, da bo ta zvesta ženska, ki sočustvuje z moškim, ki ga je usoda tako kruto kaznovala, Senta, saj Holandcu takoj, ko ji oče pove, da mu jo je obljubil, priseže večno zvestobo. Ker je seveda treba proslaviti tako očetovo vrnitev kot Sentino zaroko, se mornarji na očetovi ladji zabavajo ter vabijo k zabavi tudi mornarje s sosednje ladje. Tam pa vlada tišina, morje se razburka in v viharju se slišijo strašljivi glasovi, zato se mornarji v strahu razbežijo. Erik Senti očita, da mu je obljubila zvestobo, ki jo sedaj prelamlja z obljubo Holandcu – ta razkrije, kdo je, in odpluje, da bi jo rešil pogube, če mu ne bi bila zvesta. Obupana se Senta vrže v valove in tako s svojo žrtvijo reši mornarja njegovega prekletstva.