Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

7. december 2012

Ekskurzija v München in Salzburg

Dijaki SEŠTG iz oddelkov R4a, R4b, E4a, E4b, R2Ta ter E2Ta smo se udeležili na ekskurzije po Nemčiji in Avstriji. Odšli smo ob četrti uri zjutraj izpred Novomeškega Planet Tuša. Odpravili smo se proti Münchnu, kamor smo prispeli okoli enajste ure zjutraj. Tam smo si najprej ogledali tehniški muzej. V njem smo si lahko ogledali vseh 700.000 predmetov, vendar nam je seveda zmanjkalo časa, saj naj bi po neki raziskavi potreboval 32 dni, če bi si vsak predmet ogledoval le eno minuto. V muzeju imajo predstavljene predmete iz zgodovine (lesene ladje, letala, baloni, generatorje, itd.), predmete in modernega časa (rakete, razvoj tehnologije, astronomijo, itd.). 

Munchen2012 1

Po končanem ogledu muzeja smo se odpravili v zunanji ring Münchna in sicer proti Allianz Areni. Tam smo imeli voden ogled po stadionu in njegovih prostorih (tribune, medijski prostori, garderobe, sam notranji del vhoda na samo igrišče, itd).  Ogled je potekal v angleškem jeziku. Po končanem ogledu stadiona smo se odpravili nazaj v notranji ring proti BMW muzeju. Tam je ogled potekal brez vodenja. V muzeju smo lahko videli vso zgodovino omenjene znamke, pa vse do prihodnosti le-te. Razstavljeni so motorji, avtomobili, zapiski BMW-ja, avtomobilski motorji, itd. Kdor pa je hotel, pa si je lahko ogledal tudi BMW Welt, kar pa je sama prodajalna BMW-jevih proizvodov. Tam smo se lahko celo usedli v avtomobile. Od tam smo se odpravili proti hostlu, kjer smo se ustalili v sobe in odpravili na večerjo v »pivnico«. Tam smo okusili njihovo jed in vsakemu je pripadalo eno pivo, ali katera druga pijača. V »pivnico« in nazaj smo se odpravili kar peš. Med sprehodom smo šli skozi festival, katerega so praznovali nemci. To je bil pravzaprav trg poln stojnic, katere so ponujale praznične dobrote. Po končani večerji smo se odpravili nazaj v hostel.
Naslednji dan smo se po zajtrku okoli osme ure zjutraj odpravili v Avstrijo. Tam smo obiskali rudnik soli. Dobili smo rudarske obleke in se z vlakcem odpravili v notranjost rudnika. Tam smo si ogledali zgodovino, način pridobivanja soli in razvoj samega rudnika. V rudniku je bilo več lesenih toboganov, kjer smo se dijaki z vsem navdušenjem spuščali po njih. Iz rudnika smo se odpravili v sam Salzburg, natančneje na njegov trg, kjer je potekal praznik (podobno  kot v Nemčiji). Tam smo videli kip Mozarta, se dobro najedli njihovih jedi in kupili spominke. Videli smo tudi ogromno zlato kroglo in človeka, ki stoji na njej, kar naj bi predstavljajo vse nas (ljudi). Iz Salzburga smo se odpravili proti Sloveniji, kamor smo prispeli v večernih urah.

Munchen2012 2   Munchen2012 3

Nejc Kranjc, R4a