Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

28. november 2011

Preventivne delavnice o zasvojenosti

Dijaki 1. In 2. letnikov Srednje elektro šole in tehniške gimnazije smo se v mesecu novembru udeležili preventivnih delavnic o zasvojenosti, ki jih je vodil Toni Kočevar, predsednik Lokalne akcijske skupine za preprečevanje odvisnosti.   V pogovoru z njim smo izvedeli, katere vrste zasvojenosti obstajajo, kako, zakaj in v kakšnih okoliščinah se zasvojenost razvije, zakaj so problematične vse vrste zasvojenosti (tudi zasvojenost z računalnikom na primer) in kako se odvisnik/zasvojenec s svojo težavo lahko spopade in jo ob velikem trudu ter s strokovno pomočjo tudi premaga. Ozavestili smo spoznanje, da je pomembna pozitivna samopodoba, saj sta dolgotrajno nezadovoljstvo in nizka samopodoba dobra osnova, da labilni mladostnik zaide v resne težave.

V življenju ni bližnjic – za vsako pomembno stvar, pa naj gre za dober športni rezultat, za vrhunsko dramsko predstavo, za duhovito napisan literarni sestavek, za kvaliteten partnerski odnos – za vse se je treba potruditi. Užitek, ki ga prinaša zasvojenost, je le kratkotrajen, temu užitku pa sledi dolga in naporna pot zdravljenja, katere končni cilj je vzpostavitev uravnovešenega in zdravega načina življenja.