Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

1. december 2011

Poročilo predavanja Študent je car

V sredo, 30. novembra 2011, smo se udeležili predavanja z naslovom Študent je car, ki ga je organiziralo podjetje Microsoft, s katerim Šolski center Novo mesto že tradicionalno sodeluje. Razdeljeni smo bili v dve skupini, vsaki skupini sta predavatelja Oliver Zofič in Bojan Vrhovnik namenila dve šolski uri.
Na uvodnem predavanju smo spoznali različne programe, ki tako študentom, kot tudi dijakom odpirajo različne priložnosti za lasten razvoj. Poleg že poznanega MSDN AA, smo spoznali še različne natečaje in tekmovanja, kot so ImagineCup, Hackaton in druge.

V nadaljevanju smo spoznali Microsoft Office 365. Izvedeli smo za njegov širok nabor različnih aplikacij, ki so podjetjem na voljo za mesečni najem. Gre za že znana Microsoftova orodja, kot so Office, Exchange, Sharepoint in Lync, le da so na voljo v spletni (online) verziji, torej v oblaku.
Naslednja tema predavanja je bil Microsoft Windows Azure, ki sodi med PAAS razvojne platforme (platform as a service). Predavatelj nam je demonstriral uporabo razvojnega okolja ASP.NET MVC in ga preselil v oblak. Napisano aplikacijo smo s pomočjo tehnologije Silverlight simulirali na Windows Phone Emulatorju.

Z uporabo Windows Phone-a, Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema za mobilne naprave smo spoznali programsko izkoriščanje mobilnih funkcionalnosti, kot je pošiljanje smsov, branje internetnih virov ter povezava na storitve, ki jih imamo na nekem strežniku, bodisi lokalno ali v oblaku.
Na predavanju smo spoznali nove tehnologije, videli primer praktične uporabe le-teh ter spoznali naše možnosti za delo na tem področju. Veseli smo, da smo se lahko udeležili predavanja tako pomembnega podjetja, kot je Microsoft.

Primere iz predavanja si lahko ogledate na povezavi: https://skydrive.live.com/#cid=EE5AFE779F58B3CA&id=EE5AFE779F58B3CA%21781
 in preberete uradno poročilo o dogodku podjetja Microsoft :
https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=b0a78d5ca1c52749&resid=B0A78D5CA1C52749!2846&parid=root


predavanje3predavanje1predavanje2

                                                                                       Avtorji: Matic Jazbec, Jan Osolnik, Matej Kopar.