Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

16. november 2011

Ogled Knjižnice Mirana Jarca in Novega mesta

Dijaki T1A, T1B, T1C smo  v sredo, 16. novembra, obiskali Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu. Ogledali smo si študijski oddelek in oddelek za odrasle, spoznali delovanje knjižnice in način izposoje, podaljšanja, rezervacije gradiva (AV-gradivo, knjige, strokovno literaturo, domače branje, ki ga je treba vrniti po tednu dni). Deležni smo bili zanimivega predavanja o domoznanski zbirki, ki vsebuje bogato gradivo o Dolenjski in njenih ljudeh (razglednice, fotografije, rokopise …), izvedeli, da knjižnica hrani nekatere stare in zelo redke knjige (Dalmatinov prevod Biblije, ki ima neprecenljivo vrednost, 1. Izdajo Slave vojvodine Kranjske, Sveti priročnik Janeza Svetokriškega, Cankarjevo Erotiko, Prešernove Poezije …), rokopise in tipkopise, ekslibrise, kartografsko zbirko. Ob videoprojekciji pa smo izvedeli naslove številnih knjig, ki bi jih ne bilo slabo prebrati (vsaj nekatere od njih). Slišali smo, da ima bralec pravico, da ne bere ali da odloži dolgočasno knjigo, a ob poplavi knjig si lahko prav gotovo vsak izmed nas najde takšno, ki ga bo pritegnila. Na koncu je vsak izmed nas prejel knjigo Andreje Rozmana Roze Izbrane rozine v akciji. 
Sledil je ogled Novega mesta, po katerem so nas vodile dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki z vodenjem opravijo interesne dejavnosti. To so bile dijakinje 3. In 4. letnika, ki so svoje delo opravile res dobro. Ogledali smo si vse glavne točke/stavbe v mestu: Rotovž, Kettejev vodnjak, stavbo, v kateri je bila najprej gimnazija, danes pa je glasbena šola, frančiškansko in kapiteljsko cerkev, Breg in rojstno hiši Božidarja Jakca, ogled pa smo zaključili ob Ljubljanskih vratih, torej na mestu, kjer so nekoč bila vrata, skozi katera so obiskovalci vstopali v mesto. 
Na koncu smo si v Dolenjskem muzeju ogledali projekcijo Novo mesto skozi čas ter izvedeli še nekaj novih informacij o dolenjski prestolnici.