Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. oktober 2011

Noč raziskovalcev

Dijaki Šolskega centra Novo mesto iz oddelkov R3a, R3b in R1ta smo se v petek, 23. septembra 2011, ob 10:30 v Kulturnem centru Janeza Trdine udeležili predavanj na temo Heroji prihodnosti: Raziskovalci varnosti IKT ter Bodi varen na internetu. Naš predavatelj je bil Tomaž Bratuša.  
Ta dan se je po Sloveniji odvijal dogodek Noč raziskovalcev, ki je vseevropski dogodek in  se odvija na pobudo Evropske unije zadnji petek v septembru v številnih evropskih mestih istočasno. Obiskovalci dogodka lahko ob prijetnem druženju spoznajo poklicne možnosti raziskovalca in se v tej vlogi preizkusijo tudi sami. Evropska komisija želi s to pobudo razširiti pozitivno sliko o raziskovalcih v širši javnosti, odpraviti negativne stereotipe o raziskovalcih in pokazati, kaj vse je omogočeno mladim, ki se odločijo za tak poklic. 
Na predstavitvi nas je Tomaž seznanil z grožnjami na internetu oz. s stanjem na internetu. Zadnji dogodki, povezani s primerom Wikileaks in črvom Stuxnet, so dokaz, da je svet vstopil v obdobje cyber vojne, in tako moramo negovati tudi prihodnje generacije raziskovalcev informacijsko komunikacijskih tehnologij, da bi spletna skupnost postala varnejša.
Med obema predavanjema smo dijaki, profesorji in predavatelj imeli nekaj odmora s pogostitvijo. Po končanem predavanju pa smo odšli domov.

Pripravil: Mitja Banovec, R1ta
noc raziskovalcev