Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

7. marec 2012

Kamni

V sredo, 7. marca, smo dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije napolnili dvorano Kulturnega centra Novo mesto in si ogledali predstavo Kamni. Ta je nastala na podlagi resničnega dogodka, ko sta v Avstraliji 13- in 15-letna fanta v svoji mladostniški razposajenosti in nepremišljenosti na avtocesto z mostu metala kamne. Igra se je seveda končala tragično, saj je bil očitno eden od voznikov tako presenečen nad vrženim kamnom, da svojega vozila ni več obvladoval in je v prometni nesreči umrl. Zlasti mlajšega fanta je dogodek zelo prizadel, želel si je čas obrniti nazaj, občutek krivde je prežel njegove misli in telo. Na sodišču sta bila fanta kot mladoletna oproščena krivde, tudi v smislu, da sta že pretrpela dovolj. Predstava se konča s prizorom, ko se mlajši fant vrne na most, s katerega se najverjetneje namerava vreči. 
Predstava izpostavlja nekaj vprašanj oziroma razmislekov:
Kolikokrat se v najstniški razposajenosti zgodi nekaj tragičnega?
Ali res nisem kriv, če me je sodišče kot mladoletnika spoznalo za nekrivega?
Krivda pa se še vedno zažira v meso moralnega posameznika in ga razjeda. Konec koncev je le končal sanje, pričakovanja, prihodnost drugega človeka. 
Predstavi je sledil pogovor s psihologom Maticem Muncem, ki nas je prijetno presenetil s svojo sproščenostjo, drugačnostjo in pripravljenostjo, da vsakemu vprašanju odmeri pozornost.