Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

2. februar 2012

Gogoljev Revizor

V četrtek, 2. februarja, smo si dijaki 2. in 4. letnikov tehniške gimnazije v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali predstavo Revizor. Ta je nastala na podlagi znanega Gogoljevega besedila, v katerem je razgalil, razkrinkal pokvarjenost, podkupljivost in koristoljubje ruskega malomeščanstva.
 Igra govori o tem, kako naj bi v mesto prišel revizor preverit, kako mestni možje opravljajo svoje delo. Ker je v tistem trenutku v mestu mladi mož, prišlek, so prepričani, da gre za revizorja. In ker imajo polno masla na svojih glavah, se mu začnejo dobrikati, da ne bi razkril njihovih nečednih dejanj. »Revizorju« je seveda všeč, da se mu vsi tako dobrikajo, izkoristi ugodno situacijo, si napolni žepe z njihovim denarjem in izgine iz mesta.
Drama je v času uprizoritve (1. polovica 19. stoletja) naletela na izjemno ostre kritike, saj se tisti, ki so podkupovali, in tisti, ki so jemali denar, nikakor niso želeli prepoznati v zrcalu Gogoljeve igre. Kdo bi se pa želel?