Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

30. april 2012

Dijaki SEŠTG Novo mesto zastopali Slovenijo v Bruslju

Dijaki tretjega letnika programa tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, so se od 26-28. aprila 2012 udeležili vseevropskega projekta: Vaša Evropa, vaš glas, ki je potekal v Bruslju, v prostorih Evropskega ekonomsko-socialnega odbora.

Že tri leta zapored komisija izbere 27 šol (iz vsake članice EU po eno), da vključi glasove civilne iniciative, torej tudi mladih, v različne evropske dokumente. 
Slovenijo so letos zastopali Patricia Šašek, Matevž Šega in Anja Pirc ter profesorica Marjana Pogačnik.

Priprave na nastop v Bruslju so potekale že več mesecev prej, ko so pregledali dokumente, ki jih bo Evropa predložila na konferenci v Riu de Janeiru in so povezani z okoljevarstveno politiko.
Dijaki so oblikovali svoje amandmaje k trem členom dokumenta, kar pomeni, da so vključili svoje predloge oz. popravke. V Bruslju so potem najprej v delovnih skupinah skupaj preučili popravke in potem z glasovanjem sprejeli dokončno verzijo dokumenta, ki ga bodo priložili kot prispevek evropske organizirane civilne družbe za Vrh v Riu, ki bo junija letos. 
27. aprila so se srečali tudi s slovenskim komisarjem dr. Janezom Potočnikom, ki jih je prijazno sprejel in predstavil svoje poglede ter trenutno situacijo na področju evropske okoljevarstvene politike.
Poleg dela in glasovanja v EESO, so mladi izkoristili priložnost za druženje ter predstavili svoje države. Ugotovili so, da jih različnost kultur in jezikov bogatita, da pa se moramo vsi skupaj zavedati, da če kmalu ne bomo ukrepali in korenito spremenili odnosa do okolja, bomo doživeli propad naše civilizacije.

Marjana Pogačnik, prof.