Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Ekskurzija drugih letnikov na Dneve fizike

Dijaki oddelkov E2A, E2B, R2A, R2B, R2C in ER2E so si v sredo, 10. 10. 2012, ogledali eksperimente na Dnevih fizike v Tehniškem muzeju Bistra. Študenti pedagoške fizike z ljubljanske in mariborske univerze so predstavili pojem težišča, sevanje (radioaktivno in toplotno), pretakanja tekočin, superprevodnost … Prikazali so delovanje izbranih členov verige eksperimentov, katerih povezovalni člen je železna kroglica. Vsak člen prikazuje fizikalne pojave in njihovo uporabo na bolj zabaven način. Dijaki so se preizkusili tudi v sestavljanju mostu iz samo lesenih deščic (Leonardov most).

V Bistri smo si ogledali prostore, namenjene Tesli, kjer so nam pokazali nekaj njegovih naprav in vpliv njegovih iznajdb na razvoj tehnologije, ki jo poznamo danes.  Nato nas je pot vodila skozi prostore, namenjene elektriki (generator enosmerne napetosti, parna turbina …), nazadnje pa smo si ogledali stara prevozna sredstva (avtomobile, motorje, kolesa), med njimi tudi zbirko Titovih vozil, ki jih hrani muzej.

Sledil je še ogled Parka vojaške zgodovine v Pivki. Po predstavitvenih filmih smo se sprehodili skozi prostore oklepnih vozil, tankov in drugega orožja, ki je povezano z oborožitvijo na slovenskem ozemlju.
Po končanem ogledu se  se odpravili proti Novemu mestu  in tako zaključili naše raziskovanje fizike in zgodovine. IMG 0435  IMG 0439  IMG 0437  IMG 0451  IMG 0421
IMG 0481  IMG 0470  IMG 0469  IMG 0457