Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Bio-bread

Bio-bread
V lanskem šolskem letu smo se vključili v mednarodni projekt Erasmus+ KA2. V projektu sodelujejo države Italija, Romunija in Slovenija. 
Namen projekta je predstavitev lokalnih žit, njihove pridelave in predelave ter uporabe v gospodinjstvu. Kot zdravstvena šola pa vključujemo tudi teme, povezane z zdravjem, natančneje z zdravim načinom življenja. Projekt traja dve leti. Logotip našega dijaka je bil izbran za logotip celotnega projekta. V letošnjem letu projekt poteka virtualno.
    Izbran logotip   Foto Bio Bread skupina 1

V filmu predstavljamo ekološko kmetijo Mehak iz Zgornjh Dol v okolici Škocjana, kjer živi naša nekdanja dijakinja iz programa zdravstvene nege, Eva Mehak, ki je sodelovala tudi v mednarodnem projektu Agriculture. S kmetijstvom sta se leta 1970 pričela ukvarjati Evina stara starša, ki sta postavila kmetijo, to pa sedaj vodi Evina mama. V filmu je prikazano življenje na kmetiji in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Z Evo sta se pogovarjali Jana Miketič in Maja Škufca iz F4b.

Mednarodni projekt Biobread je nadaljevanje uspešno zaključenega projekta Agriculture, ki je potekal v šolskem letu 2017/18 in 2018/19. Namen projekta je bilo proučevanje kmetijstva ter ugotavljanje, kakšen vpliv in posledice imajo pesticidi in gensko spremenjeni organizmi na zdravje človeka. 

 

    

  
   

V projektu so sodelovale še tri šole: Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo Vis (Hrvaška), Ventspils Valsts 1. Ģimnāzija (Latvija) in Liceo Scientifico e Linguistico Bonaventura Rescigno (Italija), slednja je bila nosilka projekta.

V sklopu projekta se je izvedlo več izmenjav:

  • aprila 2018 smo na naši šoli gostili učitelje in dijake iz Latvije,
  • maja 2018 je Latvija gostila dijake in učitelje iz Italije,
  • septembra 2018 so naši dijaki in učitelji odšli na izmenjavo na hrvaški otok Vis,
  • septembra 2018 je bila izvedena še zadnja izmenjava, in sicer so dijaki in učitelji iz Hrvaške odšli v Italijo.

Na izmenjavah so dijaki poročali o svojem delu, hkrati pa so obiskovali različne lokalne znamenitosti, se sladkali z lokalnimi dobrotami ter spletli nova prijateljstva.

Projekt se je zaključil oktobra 2019 s srečanjem koordinatorjev projekta na otoku Vis.