24. april 2025 – 5. SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE
V dvanajstih dneh zavrgli več kot dve toni hrane
Med 2. in 17. aprilom smo na Šolskem centru zabeležili zaskrbljujoče številke glede zavržene hrane.
V obdobju dvanajstih dni smo namreč skupaj zavrgli kar 2316,75 kg hrane, ki je nastala bodisi pri pripravi malice bodisi kot ostanek po obroku.
To pomeni, da smo v povprečju vsak dan zavrgli kar 193 kg hrane. Ti podatki opozarjajo na resen problem prekomernega zavržka hrane, ki ima tako okoljske kot tudi ekonomske posledice.
Zavržena hrana ni le izguba virov, temveč tudi priložnost za razmislek o tem, kako lahko kot posamezniki in skupnost prispevamo k bolj odgovornemu ravnanju s hrano.
Prihodnji koraki bodo zato usmerjeni v iskanje rešitev, kako zmanjšati količino odpadkov ter spodbujati bolj trajnostne prehranjevalne navade.