Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

20. maj za svetovni dan čebel

Leta 2017 je Organizacija združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije  razglasila 20. maj za svetovni dan čebel (rojstni dan Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za čebele). 
Čebele in ostali opraševalci imajo v naravi pomembno vlogo za obstoj človeštva. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane. Človekovi posegi v okolje, predvsem intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje z odpadki pa ogrožajo njihov obstoj. Njihovo preživetje in razvoj vse bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe in rast svetovnega prebivalstva (krčenje bivalnega okolja čebel).

 
Kranjska sivka je avtohtona čebelja pasma, ki izstopa po svojem videzu. Zgodovinsko izhaja z Gorenjske in je zato pravi slovenski ponos.
Med je naravna sladka snov, ki ga izdelajo čebele tako, da v cvetovih nabirajo nektar ali pa zbirajo izločke živih delov rastlin ali izločke živali na živih delih rastlin. Zbran material nato pomešajo z lastnimi snovmi, ga shranijo, posušijo in pustijo zoreti v satju. Človek je tisočletja dolgo med uporabljal kot edino sladilo. 


 
(Vir: https://prehrana.si/clanek/623-svetovni-dan-cebel-2022, 3. 5. 2023)

Tanja Kulovec