Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

16. oktober – svetovni dan hrane

Letos obeležujemo že 43. svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen. Voda je za človeka izrednega pomena, in sicer ne samo z vidika zdravja, temveč tudi ekologije, gospodarstva in turizma. 
Najpomembnejše dejstvo je, da kar dve tretjini mase telesa odraslega človeka predstavlja voda, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine. Voda ima v telesu pomembno vlogo (uravnavanje telesne temperature, s krvjo oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, je del prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočin, varuje organe in vezivna tkiva). Ker telo ves čas izgublja vodo (s kožo z znojenjem, z ledvicami z urinom, s pljuči z izdihanim zrakom in s črevesjem z iztrebki), je nujno, da jo tudi ves čas nadomeščamo. V enem dnevu naj bi povprečno aktiven odrasel človek popil od 1 do 1,5 litra vode. 
Za nadomeščanje izgubljene tekočine je najprimernejša in najlažje dostopna voda iz pipe. V razvitejših predelih sveta pogosto dojemamo razpoložljivost in dostopnost vode kot nekaj samoumevnega. Pospešena rast prebivalstva, urbanizacija, hiter ekonomski razvoj in podnebne spremembe močno vplivajo na razpoložljivost in neoporečnost vodnih virov. V zadnjem stoletju se je v svetu razpoložljiva količina pitne vode na osebo zmanjšala za 20 %. Danes živi v območjih s pomanjkanjem pitne vode 4 milijarde ljudi. Slovenija velja za deželo, bogato z vodnimi viri, ki pa postajajo eden najbolj ranljivih sistemov naravne danosti. 
Pri oskrbi s kakovostno pitno vodo moramo razmišljati preudarno in trajnostno ter jo maksimalno zaščititi tudi za prihodnje rodove.

Tanja Kulovec