Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

9. december 2016

Obisk vojašnice Petra Petriča

V torek, 6. 12. 2016, smo se ob 8. uri zjutraj zbrali pred šolo, od koder nas je avtobus odpeljal v Kranj z namenom, da si ogledamo vojašnico Petra Petriča. Z nami je šla vojakinja  gospa Bauer, ki je bila naša vodička.
Takoj ob prihodu nas je pospremila v predavalnico, kjer smo imeli predstavitev slovenske vojske (delovanje ter poklici). Izvedeli smo, da zaposlujejo tudi veliko našega kadra – kemijskih tehnikov, saj imajo posebne laboratorije za preiskave vzorcev. Vendar izobrazba ni pomembna, saj za zaposlitev ustreza katera koli poklicna srednja šola. Razložili so nam, da se lahko vpišemo v posebne tabore, ki trajajo 1 teden (za mladoletne) ali 2 tedna (za polnoletne). Izvajajo se v marcu in septembru. Potem pa se lahko odločimo, ali bi se radi zaposlili pri njih. Na koncu smo si  pogledali zanimiv filmček, ki so ga posneli sami.
Nato smo se zbrali pred vojašnico, kjer smo se razvrstili v 4 skupine in sledili so ogledi. Sprva smo si ogledali vozilo s priključkom za dezinfekcijo. Vojaki so nam razložili, kako poteka delo z njim. Po stiku z nevarnimi snovmi se morajo vojaki umiti in preobleči, umijejo pa tudi vso opremo. Vozilo ima svoj tuš, generator in ostale pripomočke. Je za sprejem manjših skupin vojakov, saj lahko prevaža do 250 litrov vode. Imajo pa tudi večje, z do 4-krat večjim rezervoarjem vode. Nato smo si ogledali aparature in pripomočke za vzorčenje, pokazali pa so nam tudi različno vojaško orožje, ki smo ga lahko prijeli v roke. Sledil  je  še ogled  laboratorija. Diplomirana  inženirka kemijskega inženirstva nam je razložila, kako poteka delo v njem. Skupaj z njo smo izvedli manjša poizkusa, in sicer tako imenovano kačo ter preizkusili njihov spektrometer. Nato smo šli pogledat še njihov premični laboratorij, ki je namenjen delu na terenu. Laboratorij je na zunaj videti kot navaden zabojnik, da se ga z lahkoto lahko prevaža, tudi na ladji in letalu. Sestavljen je iz 3 delov: prostora z generatorjem, ki zdrži do 3 dni, predprostora in samega laboratorija.
S tem pa smo zaključili naš ogled vojašnice ter se odpeljali domov. Kdor želi postati vojak,  lahko izve več informacij na njihovi spletni strani www.postanivojak.si, ali si ogleda njihovo facebook stran  Postani vojak, kjer so tudi naše slike.

Klavdija Grandljič, K 4. b