Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Daša Žagar - trenerka gimnastike na Pegasus Gymnastics Club, vizažistka

Že od zgodnjih najstniških let sem vedela, da želim v prihodnosti delati v kozmetični industriji. Predvsem me je zanimalo ličenje, zato sem bila trdno odločena, da si čim prej pridobim ustrezno znanje in kvalifikacije ter poskusim uspeti kot vizažistka nekje v tujini. Seveda je bil prvi najbolj logičen korak nadaljevanje šolanja na srednji kozmetični šoli in na mojo srečo se je ravno v letu 2008/2009 v Novem mestu na novo odprl prav ta program. Odločitev je padla in septembra 2008 sem kot nadobudna, zagona polna srednješolka prvič prestopila prag Šolskega centra Novo mesto.

Če sem povsem odkrita, nisem vedela, kaj naj pričakujem, saj je bilo tako za nas kot za profesorje vse novo in dokaj neznano. Pa smo se skupaj učili. Ker sem sama bolj praktičen tip človeka, sem seveda najbolj uživala v predmetih, kjer smo teorijo preizkusile tudi v praksi. V prvem letniku smo vse na moč uživale v takšnih in drugačnih negah obraza, pa pri izdelovanju krem in raznih tinktur pri predmetu kozmetični izdelki. Z vsakim novim letnikom so prišle tudi nove praktične vsebine: od manikire, pedikure, ličenja, limfne drenaže pa do masaže, ki je bila zagotovo med najbolj priljubljenimi.

Seveda pa je bilo delo izven klopi in našega hitro rastočega osebnega šolskega salona nekaj povsem drugega. Vsako leto smo imele več ekskurzij: obiskale smo različne kozmetične sejme doma in v tujini, ogledale smo si tovarno Kozmetika Afrodita in bile gostje v različnih salonih. Eden ključnih delov šolanja je bila tudi obvezna praksa – PUD, kjer smo se lahko preizkusile pri delu s pravimi strankami ter si nabrale pomembne delovne navade in izkušnje. To nam je razširilo obzorja in ponudilo priložnost, da naš poklic spoznamo z vseh možnih zornih kotov.

Kljub temu da sem se po koncu srednje šole odločila za svojo drugo veliko ljubezen – šport, in sem šolanje nadaljevala v tej smeri, mi je znanje, ki sem ga pridobila v kozmetični šoli, prišlo še kako prav pri študiju na Fakulteti za šport. Še danes sem hvaležna za znanje anatomije, ki sem ga pridobila pri predmetu somatologija. Latinska imena kosti, mišic in drugih delov telesa so se mi globoko vtisnila v spomin, zato sem na fakulteti z lahkoto opravila vse izpite iz anatomije in fiziologije. Ure športne masaže pa so bile zame, ki sem že imela osnovno znanje klasične masaže, bistveno lažje kot za sošolce, ki tega znanja niso imeli.

Seveda pa tudi sanj o karieri vizažistke nisem popolnoma opustila. Takoj po opravljeni diplomi sem opravila še profesionalni tečaj ličenja. Naj se pohvalim, da je bila na končnem izpitu moj model igralka in fotomodel Ula Furlan. Danes vse to pridobljeno znanje še naprej z veseljem uporabljam na strankah, ki potrebujejo ličenje za posebne, predvsem svečane priložnosti.

Ko se takole spominjam srednješolskih dni in razmišljam, kako bi se odločila danes, če bi morala srednjo šolo ponovno izbrati, se mi porodi samo en odgovor – zagotovo bi se ponovno vpisala na srednjo kozmetično šolo. Z veseljem bi šla še enkrat skozi celotno izkušnjo, saj sem na tej šoli pridobila veliko uporabnega znanja in neprecenljivih izkušenj. Od trenutka, ko sem prvič zakorakala v srednjo šolo, pa do danes se je marsikaj pripetilo in moje življenje se je korenito spremenilo. Močna želja po spoznavanju sveta me je popeljala po poteh in v kraje, za katere si nekoč nisem mogla niti predstavljala, da so lahko dostopni tudi meni. Zadnja leta sem živela v različnih državah na treh celinah, preizkusila sem se v različnih poklicih in sklenila veliko novih prijateljstev. Trenutno uživam življenje v Veliki Britaniji, kjer sem zaposlena kot trenerka gimnastike v enem najboljših gimnastičnih klubov v državi.

Daša Žagar

Daša Žagar