Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Urh Jevšovar - univ. dipl. kemik, zaposlen v farmacevtski industriji

Sem Urh Jevšovar, obiskoval sem Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo na Šolskem centru Novo mesto. Ker me je zanimalo naravoslovje in sem rad raziskoval, sem se odločil, da bom postal kemijski tehnik.

Na srednjo šolo imam lepe spomine, saj smo se s sošolci super razumeli, prav tako pa tudi s profesorji. Kljub temu da so profesorji zahtevali veliko znanja, niso bili prestrogi. Moji najljubši predmeti v srednji šoli so bili matematika, kemija in praktični pouk. Pri praktičnem pouku smo vedno delali zanimive poskuse in v sproščenem vzdušju pridobili novo znanje. Še posebej se dobro spomnim, kako smo pri praktičnem pouku izdelovali kreme, merili gostoto s piknometrom, delali parno destilacijo … V štirih letih šolanja sem imel priložnost sodelovati na različnih tekmovanjih. Najboljši sem bil na matematičnem in kemijskem tekmovanju. V lepem spominu mi je ostal tudi vsakoletni koncert pred novoletnimi počitnicami. Na koncertu se je zbrala cela šola in vzdušje je bilo vedno odlično. Na ta dan nam je razredničarka vsako leto prinesla sladkarije.

Po končani srednji šoli sem se odločil za študij kemije, zato sem moral poleg poklicne mature opraviti dodatni maturitetni predmet. Za dodatni predmet sem izbral matematiko. Na šoli so mi omogočili priprave za opravljanje tega predmeta. Maturo in dodatni predmet sem odlično opravil in se vpisal na študij kemije na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Študij mi je šel dobro, saj me je snov zelo zanimala, iz srednje šole pa sem imel dobro podlago za nadgrajevanje znanja. Študij VII. stopnje sem redno opravil in pridobil naziv univerzitetni diplomirani kemik. Za nadaljevanje na magistrskem študiju se nisem odločil, saj sem dobil po opravljenem počitniškem delu priložnost za zaposlitev v farmacevtskem podjetju. Delo v podjetju me veseli. Kar nekaj mojih sošolcev in prijateljev iz srednje šole je danes mojih sodelavcev.

V prostem času mi veliko časa vzamejo čebele. Čebelariti sem začel v prvem letniku fakultete. Pred tem je čebelaril moj oče, jaz sem mu le včasih pomagal. Znanje kemije mi pride prav tudi v vsakdanjem življenju, saj je kemija povsod okrog nas.

 

 Urh Jevšovar

Urh Jevšovar