Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Maja Kuzma Ganić, dipl. inž. kem. tehnologije, zaposlena na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana


Ko so mi v osnovni šoli rekli, da se ne morem vpisati na vzgojiteljsko šolo, ker bi mi težavo predstavljala  glasba in kasneje, če bi se zaposlila v vrtcu, ne bi zmogla razumeti čebljanja ali govora otrok, sem omagala. A ta tiha želja znotraj mene me je nenadzorovano vodila do tu, kjer sem danes – zaposlena sem na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana kot učiteljica z nalogami tolmačenja in delam v vrtcu, kjer so gluhi in naglušni otroci, stari od 1 do 6 let. Poklic, po katerem sem hrepenela v otroštvu, se je uresničil, četudi sem dokončala kemijsko smer, ki me je zanimala predvsem zaradi matematike in je bila tudi najboljša izbira za srednješolsko in študijsko smer. 
 
Srednja zdravstvena in kemijska šola, smer kemijskega tehnika, mi je omogočila marsikaj, da sem danes tu, kjer sem.  S pomočjo svetovalne službe, surdopedagoginje in profesorjev ter nekaterih sošolcev sem prebrodila ovire, ki jih je postavljala moja prirojena in podedovana gluhota. Srečna sem, da sem v teh pubertetniških časih imela vedno prostor, kamor sem se zatekla, ko sem potrebovala čas zase ali čas za preganjanje dolgočasja – to je bila knjižnica, kjer sem rada pomagala pri pospravljanju knjig. Ko sem imela določene stiske, predvsem komunikacijske, pa sem se lahko zanesla na ljudi okoli sebe.
 
Profesorji so bili čudoviti, vedno so se mi znali in želeli prilagoditi kljub mojim nasprotujočim se željam. Danes vem, da je to bil del odločbe o usmerjanju otroka s posebnimi potrebami. Četudi imam na srednješolska leta bolj žalostne spomine, saj sem takrat že hrepenela po vedno večji bližini, interaktivni komunikaciji, sem hvaležna za mirne, tihe, svojeglave dneve ter za vaje – neutrudno strmenje v ustnice profesorjev, obračanje glave k sošolcem, da sem lahko prepisala snov v zvezek, ko česa nisem razumela. 
 
Ker sem imela status perspektivnega športnika, trenirala sem namreč košarko v ŽKK Črnomelj, sem imela napovedano ustno ocenjevanje. 
 
Srednja zdravstvena in kemijska šola s svojimi učitelji se mi je znala prilagoditi, mi omogočiti nemoteno izobraževanje ter mi posvetiti ure dodatne strokovne pomoči. 
 
Hvala za vse.

Maja Kuzma (slika)