Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Nina Rogina - študentka dietetike

Ko smo se v 9. razredu morali vpisati v srednjo šolo, je bila moja edina želja vpis na Šolski center Novo mesto, na Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo – smer farmacevtski tehnik, saj jo je obiskovala moja sestra in sem tako iz prve roke spoznala smer, predmete in kakšna je snov. Vedela sem, da je to prava izbira zame in tega mnenja skozi 4-letno šolanje nisem spremenila. Sedaj, ko sem že študentka, bi bila moja odločitev zagotovo enaka.

V prvem letniku so bolj splošni predmeti in spoznavanje laboratorijskega dela v farmaciji, v višjih letnikih pa je vse več strokovnih predmetov, ki so zelo zanimivi. Vsak je celota zase, a se med seboj tudi zelo povezujejo, zato je pomembno, da se učiš vse predmete z razumevanjem (in seveda z dobro voljo). Izpostavila bi predmet oblikovanje zdravil, pri katerem se izdelujejo raznorazne farmacevtske oblike – od sirupov, krem, svečk …; zelo zanimiv predmet so zdravila, saj se naučimo vse pomembne vrste zdravil, njihovo delovanje, del predmeta pa je tudi praktično delo v laboratoriju, kjer se izvajajo zanimive vaje. Predmet izdajanje izdelkov v lekarni in specializirani prodajalni je predmet, ki se zelo povezuje s predmetom zdravila, a je poudarek na zdravljenju bolezni z rastlinskimi drogami in zdravilih, ki se izdajajo brez recepta. 

V tretjem in četrtem letniku vsak dijak opravlja praktično usposabljanje pri delodajalcu – sama sem bila v tretjem letniku v lekarni, naslednje leto pa v farmacevtski proizvodnji Krka d. d., da sem spoznala obe vrsti dela. To se mi zdi super izkušnja, saj tako najbolje spoznaš, kakšno delo opravljajo zaposleni in če se v prihodnosti vidiš na delovnem mestu.

Ne morem mimo tega, da ne bi pohvalila profesorjev in profesoric, ki več kot odlično opravljajo svoje delo, saj ne le da dijake s profesionalnim odnosom naučijo snov, ampak so tudi vedno pripravljeni pomagati, nikoli ne zavrnejo prošnje dijakov za dodatno razlago in se resnično trudijo, da bo vsak dijak uspešen. Tudi priprave na poklicno maturo so potekale zelo intenzivno pri vseh predmetih in profesorji so nas nenehno vzpodbujali pri učenju ter si prizadevali, da bi bili rezultati vsakega posameznika kar se da dobri.  

Nina Rogina

Nina Rogina
Študentka na Fakulteti za vede o zdravju (Izola), program Prehransko svetovanje – dietetik