Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
10. oktober 2023

Izvrsten rezultat Amadeja Kramarja na 16. evropskem Grand Prix Chimique

Amadej Kramar – naj dijak naše šole v šolskem letu 2022/23 in zmagovalec izbora najboljših kemijskih tehnikov slovenskih kemijskih šol za evropsko tekmovanje, od 1. oktobra 2023 pa študent FKKT, smer kemija, se je med 24. in 29. septembrom 2023 z mentorico Melito Miklavčič udeležil 16. evropskega tekmovanja Grand Prix Chimique, ki je organizirano vsaki dve leti v eni od evropskih držav. Letos je potekalo v Zagrebu na Prirodoslovni školi Vladimira Preloga v organizaciji Oddelka za kemijo Naravoslovno-matematične fakultete Zagreb.
Na tekmovanju je sodelovalo 20 tekmovalcev iz 10 evropskih držav, in sicer iz Avstrije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske, Italije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Zaradi različnih šolskih sistemov v sodelujočih državah so med tekmovalci kar precejšnje razlike tako v starosti kot tudi v času izobraževanja za kemijski poklic ter s tem izkušnjami za praktično delo v laboratoriju. Tekmovalci so bili tako stari med 18 in 24 let. Ekipo Slovenije smo sestavljali Amadej Kramar in mentorica Melita Miklavčič iz SZKŠ ŠC Novo mesto, Gaja Siničič Rodeš in mentor Boštjan Denac iz Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše ter ocenjevalka Irena Drofenik iz ŠC Celje.
Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del predstavljajo organske sinteze z izolacijo in analizo produktov, drugi del pa je kompleksna analiza realnega vzorca z uporabo različnih analiznih metod. Tekmovalci so tako v prvem delu po navodilih izolirali pet koordinacijskih spojin s pomočjo reakcij v trdnem, kar je tako za tekmovalce kot tudi za mentorje in ocenjevalce predstavljalo nekaj povsem novega. Amadej se je dobro znašel in izoliral vseh pet produktov, jih uspešno analiziral ter dobil odlične rezultate. V drugem analiznem delu so tekmovalci izvajali kompleksometrične titracije, naloga pa je bila določiti neznani kovini v danem vzorcu. Tudi v tem delu je Amadej prišel do odličnih rezultatov. 
Vsak del tekmovanja poteka praktično po 8 ur. V tem času tekmovalci praktično izvedejo zadano nalogo in napišejo poročilo z izračuni in vrednotenjem rezultatov. 
Žirija (ocenjevalci iz držav tekmovalk) je bila nad Amadejevim delom, natančnostjo in organiziranostjo zelo navdušena. Pokazal je, da je res dober kemik, da ve, kaj dela in to dela pravilno po načelih dobre laboratorijske prakse. Amadej je znal uporabiti in povezati teoretično in praktično znanje, ki ga je dodatno utrdil in nadgradil med nekajmesečnimi intenzivnimi pripravami v šoli z mentorico Melito Miklavčič in laborantko Majdo Jožef ter dvotedenskim delom v laboratorijih tovarne Krka, kjer so mu njihovi strokovnjaki omogočili, da je lahko delal tudi z aparaturami, ki jih v šolskih laboratorijih nimamo. Vse našteto je pripomoglo k odličnemu uspehu, saj je Amadej osvojil 2. mesto na 16. Grand Prix Chimique  in s tem postal evropski podprvak med mladimi kemijskimi tehniki. 
Verjamemo, da bo Amadeju ta izkušnja koristila tudi pri študiju kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologije Univerze v Ljubljani. 
Melita Miklavčič, mentorica

IMG 9505  Otvoritev vse države  Otvoritrv Slo  Zagreb1  Zagreb3 

Zagreb4  Zagreb5  Zagreb9  Zagreb12  Zagreb13