Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Svetovni dan biodiveritete

V maju obeležujemo svetovni dan biodiveritete. V ta namen smo pri pouku biologije namenili spoznavanju razsežnosti tega pojma. Spoznali smo, da je biodiverziteta  pestrost življenja na Zemlji v vseh najrazličnejših oblikah, od bakterij, gliv do rastlin in živali. Tudi ljudje smo del biodiverzitete. Naučili smo se, da biodiverziteta ni le raznolikost živih vrst, ampak je tudi raznolikost znotraj posameznih vrst-njihova genska pestrost in tudi pestrost ekosistemov, kjer te vrste prebivajo. Spregovorili smo o velikem pomenu, ki jo ima biodiverziteta za življenje. Je vir hrane, zdravilnih učinkovin, snovi in obnovljivih virov energije. Rastline zagotavljajo čist zrak, gozdovi in mokrišča čistijo in zadržujejo vodo in tako preprečujejo poplave in suše. Biodiverziteta je tudi vir za raziskovalno in umetniško ustvarjanje. 
Z dijaki smo spregovorili tudi o tem, kako so številne vrste ogrožene in na robu izumrtja zaradi vse večjega pritiska na okolje. Za varovanje biodiverzitete se moramo zavzemati vsi. Naučiti se moramo spoštovati naravo in uporabljati njene vire na način, ki ne bo puščal trajnih posledic. Le tako bo omogočeno dostojno življenje tudi prihodnjim generacijam.

20230523 115016  20230523 115456  20230523 115552  20230523 115649