Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
19. oktober 2025

Svetovni dan hrane 2025

 Razmišljajmo, raziskujmo, ukrepajmo!

V tednu od 13. oktobra do petka 17. oktobra smo na naši šoli obeležili 80. svetovni dan hrane, ki ga sicer obeležujemo vsako leto 16. oktobra. Tema letošnjega dneva “Hrana za vse: trajnost, dostopnost in odgovornost”  je dijake spodbudila k razmišljanju o tem, kaj jemo, kako proizvajamo hrano in kakšen vpliv ima na okolje in družbo.

Namesto klasičnega predavanja smo pripravili aktivnosti, kjer so dijaki v skupinah raziskovali različne teme: globalno prehransko varnost, trajnostno pridelavo, zmanjševanje odpadkov, zdravo prehrano in inovacije v prehrani. Skupine so zbirale informacije in reševale izzive.

Sledila je debata, kjer so dijaki razpravljali o vprašanjih, kot so: kako zmanjšati zavrženo hrano, ali uvesti brezmesne dni v šolah in kdo nosi največ odgovornosti za pravično prehrano. Diskusija je spodbudila kritično razmišljanje in prepoznavanje vpliva vsakodnevnih odločitev na okolje in skupnost.

Skupine so pripravile tudi plakate in kratke video posnetke, ki prikazujejo, kako lahko vsak posameznik prispeva k bolj trajnostni prehrani. 

Letošnji svetovni dan hrane je dijake opomnil, da je hrana več kot kosilo na krožniku – je odgovornost, priložnost in vrednota, ki nas povezuje. Pri tem so ugotovili:

»Če bi hrano delili tako hitro kot govorice, bi bil svet že sit.«

 

https://www.youtube.com/watch?v=ieKh487cHrg