Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

15. februar 2023

Valentinovo - praznik zaljubljenih in prijateljstva

Valentinovo - praznik zaljubljenih in prijateljstva. Poteka v znamenju podarjanja ljubezenskih voščil, cvetja, slaščic in drugih pozornosti. V obliki, kot jo poznamo danes, se je v Sloveniji pojavil šele ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, pred tem pa je sveti Valentin veljal zlasti za enega od prvih znanilcev pomladi.

Praznik je poganskega izvora, krščanstvo pa ga je povezalo z godom svetnika Valentina. Slednji velja za znanilca pomladi: prinese namreč "ključ do korenin" in tako se lahko začnejo dela na vrtovih, ter se ureže prvo trto.
Valentinovo je bilo na Slovenskem eno prvih spomladanskih praznovanj, ki so bila povezana z ljubeznijo med spoloma. Tako je praznovanje vsako leto napovedovalo ptičjo ženitev. Prve pojavne oblike praznika so bile sicer zelo različne, največkrat pa so bile povezane z obhodi otrok od hiše do hiše. Voščili so dobro letino, zdravje in srečo ter gospodinje povpraševali, kako je bilo kaj s ptičjo svatbo in ali je od nje še, kaj ostalo.
Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto so za paciente v Splošni bolnišnici Novo mesto izdelali srčke z simbolnimi sporočili prijateljstva. Dijaki razreda Z3c so srčke delili po bolnišnici in pacientom zaželeli čim hitrejše okrevanje. V vitrini pljučnega oddelka je tudi plakat o Valentinovem.
Zapisala: Gloria Šepec

1676384238704  1676384238694  1676384238684