Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

16. junij 2023

Obisk brezglutenske restavracije v Novem mestu

Ali veš, kaj je celiakija? 
Ali veš, kakšna je prehrana bolnikov s celiakijo? 
Ali veš, da imamo v Novem mestu eno redkih brezglutenskih restavracij? 
Več o tej avtoimuni bolezni, ki jo izzove beljakovina gluten, so poizvedovale dijakinje 2. letnika zdravstvene nege. Ena izmed dijakinj, ki ima celiakijo, je povedala, kako se spopada s to doživljenjsko boleznijo, za katero je edino zdravilo stroga brezglutenska prehrana. Doma imajo kuhinjo, kjer pripravljajo samo brezglutenske jedi, za vsako zabavo si sama prej pripravi hrano, ne more v verigo restavracij s hitro prehrano in še bi lahko naštevali. Je pa zato, brez zadržkov in strahu pred tem, da bi zaužila gluten, jedla v novomeški brezglutenski restavraciji Fink & Situla. Postregli so nam z izvrstnim sušijem, ki je prava mojstrovina, če ga pripravljamo brez glutena (po besedah suši šefa za pripravo pravega sušija uporabljajo glutensko moko, da lepo poveže sestavine). Restavracija poleg tega nudi raznoliko ponudbo brezglutenskih jedi in s tem privablja bolnike s celiakijo iz cele Slovenije.
Če priredimo znamenito izjavo Julija Cezarja, lahko rečemo le: PRIŠLI, POIZKUSILI, ODŠLI S POLNIMI ŽELODČKI.

Tanja Kulovec

IMG 20230613 120623  IMG 20230613 122734