Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. marec 2023

10. marec – Štirideset mučenikov

Štiridesetih mučenikov obeležuje smrt štirideset kristjanov iz Sebaste (danes Sivas v Turčiji), ki so umrli mučeniške pod cesarjem Licinijem. V krščanstvu se njihov god obhaja 10. marca.
Praznik večina krščanskih cerkva beleži kot spomin na dogodek iz časa vladavine cesarja Licinija, ki je zaradi spora s cesarjem Konstantinom I. Velikim v krščanstvu videl sovražnika, za kristjane pa je odločil, da jih je potrebno spreobrniti ali pa odstraniti. Z odlokom je tudi vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu odrečejo ali pa bodo kaznovani s smrtjo.
Ukazu se je uprlo 40 vojakov. Vojaki, ki so se uprli so doživeli skupno smrt. Čeprav se je mučeništvo dogajalo 9. marca, se dan mučenikov obhaja 10. marca.
Po tradiciji naj bi moški na dan štiridesetih mučenikov v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, kot znak partneričine pozornosti.
Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto niso pozabili tudi na ta praznik. Izdelali so preko 100 bodečih kaktusov z lepimi mislimi, ki so jih podarjali pacientom in zdravstvenemu osebju moškega spola.

1678461508047