Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. november 2019

Slogan svetovnega dneva diabetesa 2018 in 2019 je družina in sladkorna bolezen

Izbran je bil dveletni časovni okvir, ki bo olajšal načrtovanje, razvoj in promocijo  ukrepov za:
•    Ozaveščanje o vplivu sladkorne bolezni na družino.
•    Spodbujanje vloge družine pri obvladovanju, oskrbi, preprečevanju in vzgoji zoper pojavnost sladkorne bolezni.
Mednarodna zveza za boj proti diabetesu (IDF) poziva družine, naj spoznajo čim več  opozorilnih znakov sladkorne bolezni. Raziskave, ki jih je leta 2018 izvedel IDF, so odkrile, da si starši želijo spoznati znake te življenjsko nevarne bolezni pri svojih otrocih, vendar pri večini anketiranih, ki imajo družinskega člana s sladkorno boleznijo, bi štirje od petih imeli težave s prepoznavanjem opozorilnih znakov. Vsak tretji jih sploh ne bi opazil.
Ugotovitve izražajo potrebo po izobraževanju in ozaveščanju, ki bi ljudem pomagala zgodaj opaziti in prepoznati znake sladkorne bolezni.
Pomanjkanje znanja o tej bolezni pomeni, da opazovanje opozorilnih znakov ni samo težava  staršev, ampak je težava, ki vpliva na zdravje v družbi. To je zaskrbljujoče, saj so blažji znaki pri sladkorni bolezni tipa 2, najpogostejši obliki bolezni, ki predstavlja približno 90% vseh primerov sladkorne bolezni.
Če sladkorna bolezen ni zdravljena ali obvladovana, lahko vodi do resnih življenjsko nevarnih  zapletov, kot so slepota, amputacija, odpoved ledvic, srčni infarkt in možganska kap. Diabetes je bil v letu 2017 odgovoren za štiri milijone smrti.
Glavni cilj kampanje ob svetovnem dnevu boja proti sladkorni bolezni 2018–1919 je ozaveščanje o vplivu sladkorne bolezni na družino in spodbujanje vloge družine pri obvladovanju, oskrbi, preprečevanju in izobraževanju o sladkorni bolezni.
Pomembna so tri glavna področja:
•    odkrivanje sladkorne bolezni,
•    preprečevanje sladkorne bolezni,
•    obvladovanje sladkorne bolezni.

Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni
•    Vsak drugi s sladkorno boleznijo ni odkrit. Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje in pojav življenjsko nevarnih zapletov.
•    Če sladkorne bolezni tipa 1 ne odkrijemo zgodaj, lahko to privede do resne invalidnosti ali smrti. Poznajte znake in simptome, da zaščitite sebe in svojo družino.

Preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2
•    Številne primere sladkorne bolezni tipa 2 lahko preprečimo s sprejemanjem zdravega načina življenja. Zmanjšanje tveganja družine se začne doma.
•    Uživanje zdravih obrokov in telovadba vseh družinskih članov koristi in pomaga preprečiti sladkorno bolezen tipa 2 v družini.
•    Če imate v družini sladkorno bolezen, se pozanimajte o tveganjih, opozorilnih znakih, na katere morate biti pozorni, in kaj lahko storite, da preprečite sladkorno bolezen ter njene zaplete.
•    Družine naj bi živele v okolju, ki podpira zdrav način življenja in jim pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2.

Skrb za zdravljenje sladkorne bolezni
•    Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno zdravljenje, redno spremljanje, zdrav življenjski slog in stalno izobraževanje. Družinska podpora je ključna.
•    Vsi zdravstveni delavci bi morali imeti znanje in spretnosti, s katerimi lahko posameznikom in družinam pomagajo obvladovati sladkorno bolezen.
•    Izobraževanje in stalna podpora bi morala biti dostopna vsem posameznikom in družinam za pomoč pri obvladovanju sladkorne bolezni.
•    Najpomembnejša zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni morajo biti dostopna vsaki družini.

Sladkorna bolezen zaenkrat ni ozdravljiva, sta pa za preprečevanje te bolezni zelo pomembni preventiva in skrb za zmanjšanje vpliva dejavnikov tveganja. Preventiva za bodoče generacije je znanje o bolezni, pridobljeno v šolah in na tekmovanjih učencev in dijakov, ki jih organizira Zveza društev diabetikov Slovenije, saj bodo vedeli, kako živeti, da ne bi zboleli.
Tudi v šolskem letu 2019/2020 je na naši šoli potekalo tekmovanje iz znanja o sladkorni  bolezni. Prijavilo se je 46 dijakov iz  oddelkov ZN, FT, KT in KZ, tekmovalo pa 30 dijakov. 31 ali več točk (od 40 možnih) so dosegli štirje dijaki ( 13,3 %) in prejmejo bronasto priznanje. Dijakinji  Neža Lindič, K3a, Nina Suljić, F4a,  in dijak Patrick Kmetič, F4a, so bili najboljši na šolskem tekmovanju in se bodo udeležili državnega tekmovanja, ki bo v soboto, 16. 11. 2019, na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi.


                                                                                                      Srečko Ožek,
                                                                                         mentor šolskega tekmovanja
20191114 121517 20191114 121450