Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

10. december 2018

Dan zdravstvene šole Novo mesto

V ponedeljek, 10. decembra 2018, smo obeležili rojstni dan gospe Marije Tomšič – pionirke zdravstvene nege na Dolenjskem, ki smo si ga na zdravstveni šoli Šolskega centra Novo mesto izbrali za DAN ZDRAVSTVENE ŠOLE.
Gospa Marija Tomšič je pionirka zdravstvene nege in  prva medicinska sestra na Dolenjskem, ki je svoje življenje in delo posvetila  službi človeka. Pod njenim vodstvom se je več generacij mladih deklet  izobraževalo  za zdravstveno nego bolnika. Bolničarski tečaji, ki jih je organizirala, so v prvih povojnih letih zagotavljali kader predvsem potrebam bolnišnice Novo mesto in predstavljajo osnove kasnejšega izobraževanja v zdravstveni negi najprej v bolničarski, pozneje pa v srednji zdravstveni šoli. Zelo aktivna je bila tudi na področju društvenega življenja medicinskih sester, saj se je zavedala vrednot  kvalitete timskega dela in sodelovanja.
Marija Tomšič še živi v spominu številnih medicinskih sester, katerih učiteljica je bila. Mi pa danes nadaljujemo vzgojo in izobraževanje v zdravstveni negi ter prenašamo njeno poslanstvo na nove generacije.

Dan pod geslom OHRANIMO SPOMINE smo obeležili z merjenjem krvnega sladkorja in arterijskega krvnega tlaka, ki so ga na stojnicah v šoli izvajali dijaki zdravstvene nege in kulturno prireditvijo, ki smo jo popestrili z razstavo uniform medicinskih sester skozi čas.
Poslanico z dobrimi željami ponesimo vsi skupaj v življenje in čestitajmo si, ker ohranjamo spomine in pišemo zgodbo s srcem.
Danes je naš dan –  Dan zdravstvene šole Novo mesto.
Petra Krulc, prof.
Matej Cizelj, prof
Marija Račič
VMS, univ. dipl. org.