Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. maj 2018

Voščilo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester


Spoštovane dijakinje in dijaki  Srednje zdravstvene in kemijske šole, 

12. maja medicinske sestre obeležujejo začetek modernega sestrinstva, saj se je na ta dan leta 1820 rodila prva medicinska sestra Florence Nightingale, ki je utemeljila in uveljavila civilni poklic za žene – poklic medicinske sestre.

Medicinske sestre so pomemben člen pri preoblikovanju zdravstvenega varstva in zdravstvenih sistemov, saj le tako nihče zaradi svojih potreb po zdravstvenem varstvu ni zapostavljen ali brez oskrbe.

Mednarodni svet medicinskih sester (ICN) ob 12. maju  2018, mednarodnem dnevu medicinskih sester,  sporoča in opozarja:  ZDRAVJE JE ČLOVEKOVA PRAVICA.

Zdravje je človekova pravica in medicinske sestre so ključne pri zagovarjanju dostopa do zdravja. Zagotavljanje zadostnega števila medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev je ključni dejavnik človekove pravice do zdravja in na to opozarjajo tudi slovenske medicinske sestre.

Podpiramo pristop, ki je osredotočen na ljudi. Pri oblikovanju zdravstvene politike in načrtovanju pa bi želeli, da bi bil slišan tudi glas dijakov in študentov zdravstvenih šol in fakultet, mentorjev, učiteljev in profesorjev na poti poklica v službi človeka.

Tudi mi smo del zgodbe, saj se učimo prvih korakov, prvih posegov ob pacientu. Pristopamo odgovorno, humano, prijazno, pošteno, etično in moralno že v času šolanja.

Učimo in zavedamo se, kako pomembni so znanje, moralne kvalitete in praktične sposobnosti za naš poklic. Učimo in zavedamo se, kako pomembno  je na tej poti srečati človeka, ki ti je vzor, ki te lahko veliko nauči, ki ti pomaga prvih prijemov ob pacientu ter skrbi za varnost in zdravje prav vseh udeleženih pri delu medicinske sestre.

Zdravje je človekova pravica, zato moramo paziti, da je naš odnos pri izvajanju zdravstvene nege na ljudi osredotočen pristop k zdravju. Pomembna je empatija.

Naj vedno odmeva 1. načelo Kodeksa etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije: »Izvajalci zdravstvene nege in oskrbe skrbijo za ohranitev življenja in zdravja ljudi. Svoje delo so dolžni opravljati humano, strokovno, kakovostno, varno, sočutno, odgovorno, vestno ter v odnosu do pacienta spoštovati njegove potrebe, vrednote in prepričanja.«

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester je pomembno tudi  zaupanje v poklic medicinske sestre. Učite se za poklic, ki rešuje življenja. 

Ponosni smo na vas, ker stopate po poti poklica medicinske sestre in vam čestitamo ob 12. maju - mednarodnem dnevu medicinskih sester.

 

vodstvo šole in aktiv zdravstvene nege na SZKŠ