Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. november 2017

Svetovni dan sladkorne bolezni

»Bolnice s sladkorno boleznijo imajo pravico do zdrave prihodnosti«
To je slogan letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra tudi pri nas.

Danes živi po svetu skoraj 200 milijonov žensk s sladkorno boleznijo in do leta 2040 naj bi število naraslo na približno 313 milijonov. Kot vzrok smrti med ženskami je sladkorna bolezen  na devetem mestu in vsako leto zaradi nje umre 2,1 milijona žensk. Dve od petih, ki zbolijo, sta še v reproduktivni dobi – teh je približno 60 milijonov - so zaradi tega izpostavljene večjemu tveganju za obolenja in večji smrtnosti, tako one, kot tudi novorojeni otroci.
Eden od sedmih otrok se rodi materi, ki preživlja nosečniško sladkorno bolezen, kar predstavlja resno grožnjo zdravju otroka in matere. V številnih manj razvitih državah se srečujemo z diskriminatornim odnosom do sladkornih bolnic. Ženske se zaradi tega ne želijo izpostavljati in prikrivajo svojo bolezen, zato želi svetovna  zveza za sladkorno bolezen ljudi osveščati, kako pomembno je zagotoviti vsem ženskam pravico in možnosti do diagnostike, zdravljenja in izobraževanja o sladkorni bolezni.

Znanje posameznika o zdravem načinu življenja je danes mnogo večje, kot je bilo nekoč, ker narašča ozaveščanje ljudi. Za to so zaslužni društva diabetikov, zdravstveni forumi, združenja in mediji, vendar  število obolelih vsako leto narašča. Vsi poudarjajo, da so ob pravilnem in dobrem zdravljenju bolezni najpomembnejši zdrav način življenja, pravilno in izbrano prehranjevanje ter redna telesna aktivnost.

Sladkorna bolezen zaenkrat ni ozdravljiva, sta pa za to bolezen zelo pomembni preventiva in skrb za zmanjševanje vpliva dejavnikov tveganja. Preventiva za prihodnje generacije je znanje o bolezni, pridobljeno v šolah in na tekmovanjih učencev in dijakov, ki jih organizira Zveza društev diabetikov Slovenije, saj bodo vedeli, kako živeti, da ne bodo zboleli, zato smo tudi v tem šolskem letu na naši šoli organizirali šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Prijavilo se je 110 dijakov iz  oddelkov ZN, FT in KT,  tekmovalo pa je 79 dijakov. 31 ali več točk (od 40 možnih) je doseglo devet dijakov (11,3 %). Vsi ti prejmejo bronasto priznanje.  

Državnega tekmovanja, ki bo v soboto, 18. novembra 2017, letos na petih lokacijah po Sloveniji, se bodo udeležile najboljše tri iz šolskega tekmovanja, in sicer Nina Imperl, ZN 3. c, Lara Vraničar, KT 2. b in Tjaša Gorše, FT 1. b .
 

Srečko Ožek,
mentor šolskega tekmovanja
20171114 085726 20171114 085702