Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

30. oktober 2017

Ogled razstave Bolnice v Kočevskem rogu in obisk vojašnice

V sredo, 25. 10. 2017, smo dijaki 1. a, b, c ZN in 1. a BN obiskali Dolenjski muzej in v vojašnico v Bršljinu. Zjutraj smo se ob 7.20 zbrali na igrišču na Loki, kjer smo se razdelili v dve skupini. Dijaki 1. a in 1. b ZN smo najprej odšli v Dolenjski muzej, kjer smo si ogledali razstavo Bolnice v Kočevskem rogu. Povedali so nam, kakšne so bile bolnišnice v tistem času, zakaj so bile v gozdu, kako so takrat oskrbovali ranjence, videli smo tudi pripomočke, s katerimi so takrat operirali paciente, zdravila, ki so jih uporabljali za zdravljenje, najbolj pa mi je bilo zanimivo to, da so ranjence do bolnišnice prinesli s prevezo okrog oči, da niso videli, kje se bolnišnice nahajajo. Všeč pa nam je bilo tudi, ko smo lahko z tridimenzionalnimi očali videli, kako sta takrat izgledali bolnišnica in njen okoliš.
Ko smo končali z ogledom razstave v Dolenjskem muzeju, smo se peš odpravili do vojašnice v Bršljinu. Najprej nam je vojakinja predstavila poklic vojaka in povedala, da tudi mi lahko postanemo del njihove ekipe kot vojaki bolničarji. Pogledali smo si tudi posnetek, kaj počnejo vojaki bolničarji, potem pa smo jih zunaj videli, kako poteka njihova vaja. Predstavili so nam tudi njihovo opremo, preizkusili pa smo se lahko tudi v streljanju s puško in rezultate pogledali na računalniku. Po ogledu vojašnice smo se peš odpravili nazaj in odšli vsak svojo pot.
Mojca Fink, 1. a ZN