Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

4. oktober 2017

Dijakom SZKŠ za scenarij glavna nagrada

Začetek poti našega filmčka je pri razglasitvi natečaja na temo Predstavljaj si svet brez korupcije. Profesorica angleščine Tadeja Lamut je naši trojici, ki jo sestavljamo Dino Subašič, Luka Gorenčič in Kaja Metež, le predlagala, da sodelujemo v njem, ustvarjalni proces pa je v celoti prepustila nam samim. Za temo smo si izbrali korupcija in poskus goljufanja šolskega sistema, saj nam je šolska tema najbližja. Zgodba spremlja ter primerja Jerneja, pravičnega učenca, ki s svojim lastnim trudom pride do uspeha, in Anjo, ki tuji osebi plača, da ji napiše diplomsko nalogo, vendar na koncu s svojim početjem ne pride do ciljne točke.
Tako smo skupaj napisali scenarij in ga pokazali profesorici, da ga je pregledala, ter ga nato predali naprej. Čez nekaj časa smo prejeli novico, da je bil naš izdelek izbran kot eden izmed treh najboljših v Sloveniji, po katerih se v okviru natečaja posnamejo trije filmčki.
V Medvodah smo nato imeli sestanek z generalnim sekretarjem Transparency International Slovenia Vidom Dorio in predstavnikom produkcijske hiše Pelikula Miho Dulmin. Tam smo uskladili svoje predstave o filmu in se dogovorili o spremembah v scenariju, prav tako tudi o kraju in času snemanja. Bilo je precej bolj pestro in ravno toliko resno, kot smo pričakovali.
Še v istem mesecu je sledilo samo snemanje posnetkov za film. Snemanje je potekalo v času dveh dni, in sicer je bil v celoti sneman v Novem mestu na Šolskem centru Novo mesto in v bližnjem dijaškem domu. Za pomoč pri snemanju smo prosili svoje znance in profesorje, ki so vstopili v vloge igralcev in statistov. Kot statisti smo prav tako nastopili sami trije avtorji scenarija.
Prvi dan je potekalo snemanje v predavalnici, pisarni, učilnici in knjižnici, drugi dan pa v Dijaškem domu Novo mesto in laboratoriju. S pomočjo ekipe Pelikula je snemanje potekalo brez večjih težav, veliko pa sta z naše strani pripomogla Luka, ki je aktivno sodeloval pri snemanju, in prof. Lamut, ki je sodelovala kot posrednica pri urejanju lokacij. Po snemanju je Miha Dulmin uredil film, kateremu smo nadeli ime Cena (ne)uspeha.
V imenu skupine se je Luka udeležil konference, kjer je predstavil naš film komisiji in sodeloval v pogovoru o tej temi s sodelujočimi v projektu.
Ves trud sodelujočih se je obrestoval, saj smo bili med tremi posnetimi filmi iz Slovenije izbrani kot zmagovalci z nagrado 1000 € in dvodnevnim izletom v Piacenzo na filmski festival Concorto.
Na le-tega smo se odpravili 20. 8., vozili smo se okoli devet ur, med katerimi smo imeli čas, da smo se spoznali s še nekaterimi sodelujočimi v tem natečaju. V Piacenzo smo prispeli popoldan, kjer smo se še isti dan odpravili na zaključni dogodek natečaja Predstavljaj si svet brez korupcije. Tam smo si ogledali vseh devet filmov: iz Slovenije, Italije in Madžarske, po tri filmčke iz vsake države. Dobili smo priznanja in majice, hkrati pa tudi možnost sklepanja prijateljstev s sodelujočimi iz vseh treh držav.
Naslednji dan smo imeli delavnico, ki je bila izredno zanimiva in čisto nekaj drugega, kot smo si predstavljali. Dala nam je misliti o pomenu in sami definiciji fotografije in fotografov, kasneje smo skupno naredili tudi analogno fotografijo. Imeli smo tudi čas raziskovati čudovito mesto.
Zvečer smo se odpravili na Concorto festival, kjer smo večerjali in se v čudovitem vzdušju in lokaciji sproščeno pogovarjali ter nenazadnje smo si pod nočnim nebom ogledali kratke filme na temo Meje (Borders). Predvajali so tudi filme na drugo temo, vendar smo se utrujeni Slovenci odločili, da se bomo prej vrnili v hotel. Kot zanimivost lahko povem, da je naš avtobus pičlih 20 m pred našim hotelom ustavila policija. Potem smo se brez komplikacij izmučeni odpravili vsak v svojo sobo.
Naslednje jutro, 22. 8., smo se, žal, morali vrniti domov. Poslovili smo se od novih znancev in se odpravili v Slovenijo. V Ljubljani smo se znova poslovili od ostalih Slovencev in vsaka skupina je šla svojo pot naprej. Naša skupinica se je odpravila naprej proti domu, kamor smo prišli v večernih urah.
Vse skupaj se je začelo s kratkim scenarijem, ki se nam je zdel kot zanimiv majhen projekt, razvilo pa se je v veliko izkušnjo. Imeli smo priložnost biti prisotni in tudi vplivati na snemanje s profesionalno ekipo, pa tudi prislužili smo si nepozabno potovanje v Italijo. Vsi skupaj smo izredno hvaležni za to priložnost in se veselimo morebitnega prihodnjega sodelovanja v novih projektih.

Fotografije