Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

13. februar 2018

11. Srečanje e-Medice V Termah Tuhelj

V času od 8. do 11.2. 2018 so v Termah Tuhelj na Hrvaškem potekali dnevi e-Medice, kjer so svoje raznolike projekte predstavljale šole iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto smo se predstavili z dvema projektoma: Ergonomija 2 – Varovanje hrbtenice in Adipositas. Šolo smo zastopali dijaki Sara Cizelj, Nina Imperl in Lucija Kolenc iz 3. c ZN, Larissa Klaudija Muhić iz 3. a ZN ter Anamarija Bunderšek in Matic Žnidaršič iz 2. c ZN.
S pomočjo mentoric smo raziskovali in dopolnjevali svoje znanje na temo debelosti in varovanja hrbtenice. Skupaj s kolegi iz Zagreba, Beograda, Zadra in Šibenika smo predstavili poglavitne značilnosti, zanimivosti in rešitve glede teme projekta. Na podlagi predhodno izvedene ankete na vseh navedenih šolah smo predstavili različne ugotovitve in spoznanja, ki spremljajo nezdrav način prehranjevanja in življenja. Posneli in prikazali smo film Minuta za zdravje, s katerim smo animirali in navdušili celotno občinstvo.
Prisotne je bilo kar nekaj pozitivne treme in strahu, ali bomo zmogli šolo predstaviti in zastopati tako, kot je treba. Nestrpno smo čakali na svoj nastop. Vedeli smo, da naših mentoric ne smemo razočarati, zato smo skupaj združili moči in suvereno stopili pred mikrofon ter predstavili projekt tako, kot smo si ga zares zamislili. Na koncu smo si oddahnili in ugotovili, da se trdo delo in trud, ki smo ga skupaj s profesoricami vložili v zadano nalogo skozi leto, zares poplača. Utrnila se je tudi kakšna solzica sreče. Iskren nasmešek na obrazih, zadovoljstvo naših mentoric in aplavz nam je dal vedeti, da smo se dobro odrezali. To je bila hkrati potrditev, da smo lahko ponosni tudi sami nase.
Na stojnicah v času odmora so imeli udeleženci možnost, da preko elektronske tehtnice ugotovijo vrednosti telesne sestave. Ponudili smo jim letak za na hladilnik z nasveti in 10 zlatimi pravili za zdrav način življenja s poudarkom, da smo za zdravje odgovorni tudi mi sami.
Seveda pa je ostalo ogromno časa za sprostitvene dejavnosti, kot so plavanje, rekreacija skozi športne in družabne igre, ples in preživljanje prostih uric v sproščeni in prijetni družbi sošolcev in ostalih sodelujočih.
Tako smo zaključili zanimivo poglavje, enkratno izkušnjo ter pomembno nalogo. Bilo nam je v nadvse veliko zadovoljstvo, da smo lahko projekt predstavili na pomembni mednarodni ravni.

Sara Cizelj , 3. c ZN