Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

22. september 2016

Varujmo svoje zdravje - preverimo arterijski krvni tlak

Mesec  september  pomeni  začetek novega šolskega leta in vedno znova se potrudimo  poskrbeti za zdravje.  Varovanje zdravja in življenja je pomembno poglavje za vsakega izmed nas in vedno znova je treba ozaveščati pomen  zdravega načina življenja.
Že trinajsto leto, a z novimi generacijami dijakov  merimo arterijski krvni tlak z elektronskimi aparati in tudi s pametnim telefonom. Meritve bomo izvajali v okviru krožka na Šolskem centru Novo mesto, pridružili pa se bomo tudi raznim dejavnostim izven šole.
Obeležujemo tudi svetovni dan srca, ki nas opozarja: Imamo le eno srce, zato čuvajmo ga. Letošnji moto je: »DAJMO ŽIVLJENJU MOČ«.
Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo svoje življenje. Zaradi tega je pomembno, da skrbimo za njegovo zdravje. V Splošni bolnišnici Novo mesto – na kardiološkem oddelku smo  z dijaki Z3b in Z4b uredili oglasno desko z vzgojnimi vsebinami, pacientom pa smo razdelili papirnate srčke, ki  so se jih zelo razveselili.
Svetovni dan srca 2016 se letos obeležuje  29. septembra.
Arterijski krvni tlak je pomemben pokazatelj zdravja  srca in dobrega počutja in merjenja na šoli se radi  udeležijo dijaki, profesorji, starši dijakov in drugi uslužbenci šole.
Vsako šolsko leto znova odkrijemo znake hipertenzije  že pri mladih. Vedno znova jim svetujemo več  gibanja in manj sedenja in ležanja ob telefonih ter pomen zdrave prehrane, z omejitvijo soli v prehrani.
Hipertenzijo odkrijemo tudi  pri srednji generaciji, seveda pa največ pri odraslih ljudeh.
Zdravje je naše največje bogastvo, zato se naj vsak izmed nas vedno znova vsak dan sproti vpraša:
Kaj sem  danes že  naredil za zdravje?


                                                          Vodja celoletnega krožka Marija Račič