Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

13. marec 2017

9. marec – svetovni dan ledvic (bolezni ledvic in debelost)

Letošnja tema svetovnega dneva ledvic se imenuje Ledvična bolezen in debelost in opozarja na večjo verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezni pri ljudeh s prekomerno nakopičenimi maščobami. Geslo svetovnega dneva ledvic je ZDRAVO ŽIVIM, ZA ZDRAVJE LEDVIC SKRBIM. Tema je bila izbrana zato, ker postaja debelost eden najpomembnejših zdravstvenih problemov 21. stoletja. Število debelih v zadnjih desetletjih narašča v številnih državah po svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v Evropi polovica ljudi s prekomerno telesno težo in debelih. Pogostost debelosti v nekaterih evropskih državah, med drugim tudi v Sloveniji, znaša nad 20 odstotki. V večini držav pa je pogostost med 10 in 20 odstotki. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da ima danes vsak tretji enajstletnik v Evropi prekomerno telesno težo ali pa je debel.
Tudi mi se zavedamo pomena skrbi za zdravje ledvic, zato smo se priključili aktivnostim v SB NM, kjer na delavnici izvajamo meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, obsega trebuha ter predstavljamo mednarodni projekt Zdravje ledvic – odločitev je v tvojih rokah.
dijakinje dijakinje 3 dijakinje 2c dan ledvic
Sara Cizelj, Nina Imperl in Lucija Kolenc, dijakinje 2. c ZN