Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

20. oktober 2015

Rastem s knjigo

V tem tednu si bodo dijaki 1. letnikov v okviru projekta Rastem s knjigo ogledali knjižnice Novega mesta. Prva skupina dijakov si je knjižnice ogledala danes, v ponedeljek, 19. oktobra 2015.

Najprej smo obiskali Knjižnico kolegiatnega Kapitlja,  kjer smo videli zanimive verske knjige in homeopatska zdravila, shranjena v lični škatli v obliki knjige. Po ogledu cerkvene ladje, obnovljenih orgel, prezbiterija ter znamenite Tintorettove slike sv. Nikolaja, smo se spustili v kripto. Tu je med drugim tudi odlitek dunajskega nagrobnika Jurija Slatkonje, ki je ustanovitelj zbora »dunajski dečki«.

Po kratkem sprehodu po mestnih ulicah smo prišli do frančiškanskega samostana, ki je bil zgrajen leta 1472. Pater Janez nam je pokazal jedilnico, vrt, znamenito omaro v zakristiji ter nas popeljal skozi cerkveno ladjo, kjer smo slišali vajo organistke, v dih jemajočo knjižnico. Tu smo slišali kar nekaj zanimivosti in si ogledali Bohoričeve Zimske urice, Dalmatinovo Biblijo, Kreljevo Otročjo Biblijo … manjkalo pa ni tudi spričevalo Leona Štuklja.

Po zanimivih predstavitvah smo se podali še na zadnjo točko gleda – v Knjižnico Mirana Jarca, kjer sta nam knjižničarki s kratkim filmom predstavili knjižnico, ravnanje s knjigami in podali nekaj naslovov zanimivih literarnih besedil za mlade. V dar je vsakdo dobil knjigo v obliki stripa Andreja Rozmana Roze Živalska kmetija.

Fotografije

mag. Janja Florjančič, prof.