Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

27. maj 2016

Ogled vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu

V sredo, 25. 5. 16, smo se dijaki 3. a, b in c ZN udeležili ogleda zdravstvene enote Vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu. Do tja smo se od parkirišča pri Planetu Tuš odpravili peš in na poti srečali pripadnike Slovenske vojske med jutranjo telovadbo.
Ob prihodu v vojašnico nas je sprejel gospod Novak, ki nas je po kratki predstavitvi zgodovinskega ozadja odpeljal do prostorov zdravstvene enote, kjer nam je vodja enote pripravil kratko predavanje o delu, ki ga usposobljeni vojaki opravljajo na terenu.
Izvedeli smo, katere tečaje usposabljanja za vojake in pripadnike civilne družbe izvaja zdravstvena enota, kateri naziv dobiš po koncu tečaja ter katere naloge izvajajo različno izobraženi vojaki na bojiščih. Dotaknili smo se tudi prilagoditev in pooblastil, ki jih lahko pravilno izobražen vojak izvede kljub nasprotovanju pripadnikov civilne družbe, vendar pa ta veljajo le na zunanjih bojiščih in jih v Republiki Sloveniji ne smejo opravljati z enako stopnjo izobrazbe.
Sredi teoretičnega predavanja so nas popeljali tudi v štiri različne kabinete, v katerih potekajo različni tečaji, ter nam s tem popestrili dan. Obnovili smo lastno znanje s področja nudenja prve pomoči poškodovancu na mestu nesreče ter izvajanju temeljnih postopkov oživljanja. Iz prve roke smo tudi izvedeli, kako se obravnava poškodovance na bojišču, katere postopke vojaški medicinec izvede na kraju nesreče in kaj se naredi v naslednji, varnejši postaji, kamor ranjence prepeljejo, ko je to mogoče.
Po končanem praktičnem delu smo se zopet potopili v teorijo, kjer smo si ogledali nekaj zelo nazornih posnetkov poškodb prsnega koša, se nasmejali resničnim prigodam, ki so se pripetile vodji te enote, ter se zavedeli, kako pomembno je kar najhitrejše nudenje pravilne prve pomoči vsaki poškodovani osebi, na katero naletiš v svojem življenju.
V ogledu smo zelo uživali, saj so nam poklic predstavili na zelo dostopen način, z zgodbami iz življenja predavateljev, ki so se nam močno vtisnile v spomin. Predstavitev je bila zelo poučna, zanimiva in zabavna, imeli smo tako čas za zabavo kot za resne stvari. Glede na to, da je bila naša generacija prva, ki je imela možnost si ogledati zdravstveno enoto Vojašnice Franca Uršiča in ker smo tu pridobili prijetno izkušnjo, ta ogled priporočamo tudi naslednjim generacijam.
Tea Žura, 3. a ZN
20160525 121808 20160525 121740 20160525 102512 20160525 101402 20160525 100230 20160525 122252