Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

13. junij 2016

Kemija je del mojega življenja

V torek, 7. 6. 2016, smo na naši šoli gostili gospoda dr. Miho Japlja.
G. Miha Japelj je starosta kemije na Dolenjskem. Dijakom drugega in tretjega letnika programa kemijski tehnik je spregovoril o kemiji, kemijski tehnologiji, kemijskem inženirstvu, biotehnologiji, biokemiji, Krkinih nagradah … Predstavil je nekaj utrinkov iz svojih raziskav in delil z nami svoje lepe spomine, ki jih je popestril s številnimi šaljivimi prigodami.

G. Japelj je že kot otrok rad delal poizkuse v šolskem laboratoriju svojega očeta, ki je bil učitelj. Zaradi veselja do kemije in eksperimentalnega dela se je po maturi vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani in postal inženir kemije. Naredil je magisterij in doktorat na temo Sinteze in reakcije poliazoheterociklov. Pred več kot tridesetimi leti je bil izvoljen za rednega profesorja za področje organske kemijske tehnologije. Večino ustvarjalnega življenja je bil zaposlen v Krki, tovarni zdravil.
Pri svojem poklicnem delu se je pretežno ukvarjal z razvojem in raziskavami s področja sinteze farmacevtskih surovin – medicinske kemije, predvsem heterociklične kemije, kemije antibiotikov in organske kemijske tehnologije. Intenzivno se je ukvarjal tudi z znanstvenoraziskovalnim delom.
Izkazal se je kot mentor pri številnih diplomskih nalogah, magistrskih delih ter doktorskih disertacijah.
Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja.

Naši dijaki so z zanimanjem prisluhnili njegovim besedam in ga nagradili s prisrčnim aplavzom.

Fotografije