Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

6. maj 2016

5. maj - mednarodni dan higiene rok

5.maja obeležujemo dan higiene rok. Aktivnostim, promociji in ozaveščanju o higieni rok se pridružujemo tudi dijaki, ki v bolnišnici opravljamo praktični pouk in praktični pouk pri delodajalcu.
Higiena rok obsega umivanje in razkuževanje rok, uporabo zaščitnih rokavic in negovanje rok. Pravilno izvajanje postopkov higiene rok zagotavlja varno oskrbo pacientov v smislu preprečevanja širjenja povzročiteljev okužb ter varno delo zaposlenim v zdravstvu.
Pri pogostem umivanju rok moramo uporabljati mlačno vodo in neagresivna mila, ki imajo dodana negovalna sredstva. Vsa razkužila za roke imajo aktivno substanco alkohol, dodana pa imajo tudi negovalna sredstva. Z umivanjem odstranjujemo umazanijo in s tem tudi bakterije, s postopkom razkuževanja pa le te uničujemo. Razkuževanje je 10 do 100 krat bolj učinkovito pri uničevanju bakterij kot umivanje.
Na koži rok se nahaja veliko število bakterij, ki so na rokah stalno prisotne in bakterij, ki jih na roke dobimo med delom in jih lahko prenesemo na druge.
Dijaki ZN 3.c  so pomagali izvesti anketo higieni rok med obiskovalci v bolnišnici, dijaki ZN 4.c  in ZN 4.b pa so se slikali za promocijo WHO na temo "Safe surgical hands".

Zapisala: Gloria Šepec