Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. marec 2016

10. marec – Svetovni dan ledvic

Svetovni dan ledvic je letos potekal na temo Kronična ledvična odpoved. Geslo letošnjega dne ledvic je Od otroštva naprej na svoje ledvice glej.

10. 3. 2016 je bila na nefrološkem oddelku v Splošni bolnišnici Novo mesto postavljena stojnica, na kateri smo sodelovale dijakinje 2., 3. in 4. letnika Srednje zdravstvene in kemijske šole, in sicer Sabina Komić, Nika Staniša, Albana Zogaj, Marija Marguš in Loti Podlipnik. Glede na to, da je bil svetovni dan ledvičnih obolenj, smo naredile promocijo, kako skrbeti za zdravje svojih ledvic in prepoznati simptome ledvičnih obolenj. Merile smo krvni sladkor in krvni tlak ter sproti spraševale osebe o trenutnem zdravstvenem stanju (npr. ali imajo sladkorno bolezen ali kadijo) ter jih poučile o znakih, ki bi lahko pomenili, da gre za ledvično obolenje. Za podrobnejši pregled smo jih napotile v stavbo interne bolnišnice, kjer so jim v laboratoriju brezplačno pregledali urin.
Ugotovile smo, da ljudje niso popolnoma osveščeni o resnosti ledvičnih obolenj in da ima kar nekaj odstotkov ljudi povišan krvni sladkor, ne da bi to vedeli. Lepo nam je bilo, kako so se nam ljudje, ki so prišli na meritve, zahvalili za možnost brezplačnega merjenja krvnega sladkorja in krvnega pritiska. Zahvalo izrekamo tudi medicinskim sestram, ki so nam pomagale pri meritvah.
Marija Marguš

DSC 0512 DSC 0501 DSC 0500 DSC 0499