Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

6. maj 2015

Obisk Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

V sredo, 22. aprila, smo na ekskurziji obiskali Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, ustanovo državnega pomena, katere ustanovitelj je Vlada Republike Slovenije. Je edini javni zavod, ki izvaja prilagojeni vzgojno-izobraževalni program za slepe in slabovidne od vrtca do srednje šole, obravnava slepe in slabovidne (tudi z večplastnimi motnjami), svetuje, usposablja in nudi podporo vsem ciljnim skupinam: slepim in slabovidnim ter ožji in širši okolici. Spoznali smo njihovo poslanstvo in vizijo ter se poučili o njihovi pisavi brajici ter o pripomočkih, ki jih uporabljajo pri delu in življenju. Vodstvo zavoda nas je odpeljalo tudi na ogled njihovega vrta. Tam smo se tudi sami preizkusili v vlogi slepih ter odkrili, kako se lahko s to motnjo spopademo v vsakdanjem življenju. Razdelili smo se v pare, dobili prevezo čez oči in palice ter se odpravili na sprehod po poligonu. Občutki so bili neprijetni, saj nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Toda mi imamo to srečo, da, ko si odstranimo prevezo z oči vidimo, slepi pa te možnosti žal nimajo. Po ogledu smo se odpravili mimo Križank do Prešernovega trga, Magistrata in preko tržnice do mosta zaljubljenih, kjer smo imeli uro prostega časa. Prijetno smo jo preživeli ob sprehodu po ljubljanskih ulicah. Nato smo se zbrali na dogovorjenem mestu in se odpravili proti domu.
Ekskurzija je bila zelo zanimiva, saj smo izvedeli veliko novih informacij in obnovili svoje znanje. Osebju centra smo iskreno hvaležni, ker so nas lepo sprejeli in nam posvetili toliko časa.
Jolanda Hočevar, 1. d ZN-pti
20150422 120321 20150422 120926