Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

25. september 2014

IZMENJAVA DIJAKOV V PROJEKTU E-MEDICA, ZAGREB, 18–19. 9. 2014


18. in 19. septembra smo v sklopu projekta E-medica obiskali Zagreb. Izmenjava je potekala med dijaki in učitelji obeh projektov, tako med tistimi, ki sodelujejo v projektu Prostovoljstvo kot način življenja in razmišljanja, in sodelujočimi v projektu Akutne zastrupitve v otroški dobi.
Srečanje je potekalo na Srednji medicinski šoli Mlinarska in Srednji medicinski šoli Vrapče. Dijaki so predstavili dosedanje delo s power point predstavitvami, sodelovali so pri pouku ter si vsi skupaj ogledali znamenitosti Zagreba. Dijaki projekta Akutne zastrupitve v otroški dobi so si ogledali Zavod za anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno zdravljenje otrok ter Inštitut za medicinska raziskovanja in medicino dela, enoti za analitično toksikologijo in mineralni metabolizem. Naslednji dan smo sodelovali pri ustanovitvi Prostovoljnega kluba na Srednji medicinski šoli Vrapče, kjer smo predstavili naše desetletne izkušnje na področju prostovoljstva ter se dogovorili za obliko skupne predstavitve projektov na 8. Dnevih E-medice, ki bo predvidoma drugi vikend v novembru v Tuheljskih Toplicah.
Izmenjava dijakov je bila za nas novost. Dijaki so prenočili pri svojih vrstnikih iz Zagreba in okolice. Rahlo utrujeni, vendar polni novih izkušenj in spoznanj smo se proti večeru vrnili domov.
Zaključna misel Janje Blatnik, dijakinje 4. b ZN:
»Izlet v Zagreb je bila ena velika, nova dogodivščina in izkušnja. Sprva sem se bala spanja pri hrvaških prijateljih, ampak mi je bilo na koncu ravno to najboljše. Družina me je sprejela odprtih rok in jim je bilo v veselje gostiti Slovenko. Z vsemi se že malo bolje poznamo in je vsako srečanje boljše in že se veselim naslednjega.«

Fotografije

http://radio.hrt.hr/ep/zasto-tako/81153/
Mojca Simončič in Simona Zoretič,
nosilki projektov
Vtisi dijakov iz izmenjave v Zagrebu 2014

Kot avanturistka sem se veselila svojega prvega obiska Zagreba, ter ponovnega srečanja z ostalimi prostovoljci. Najtežje mi je bilo govoriti po hrvaško,vendar skozi malo truda in smeha je vse možno. Moj gostitelj in njegova družina so me prijazno sprejeli in veselo zapolnili večer.
Veselim se še več novih izkušenj in druženja z ostalimi prostovoljci.
Iza Gračan

V četrtek 18. 9. 2014  smo se odpravili proti Zagrebu, kamor smo bili namenjeni zaradi izmenjave dijakov znotraj projekta  E-medica.  Ker je bila to dvodnevna izmenjava smo bili dogovorjeni, da vsaka od nas, razen mentoric, prespi pri učenki izz Zagreba. Ker je bila to prva izmenjava zame, sem med vožnjo kar dosti razmišljala kako bo, dosti je k temu mojemu razmišljanju prispevalo tudi moje pomanjkljivo znanje hrvaščine.  Ko smo prišli v Zagreb so nas vsi lepo sprejeli, pozdravile smo se in pričeli z aktivnostmi. Predstavile smo zgodovino prostovoljstva v Sloveniji, zakon o prostovoljstvu in zgodovino prostovoljstva na naši šoli. Proti koncu prvega dne smo se udeležili prostovoljske akcije, kjer smo na trgu Bana Jelačiča v  Zagrebu delili letake za pomoč suicidalnim in depresivnim osebam. Zvečer smo si ogledali staro mestno in imeli nekaj časa zase.  Ta čas smo s prijateljicami izkoristile presdvsem za večerjo in uživanje v Klaičevi ulici.  Kmalu je napočil čas za odhod k dijakinjam domov, kjer smo prespale.  Odpeljale smo se s tramvajem, celo pot sem bila živčna, vendar sem kmalu uvidela, da je bil moj strah pretiran in odveč.  Z dijakinjo  smo se lepo  ujele, se pogovarjale.  Naslednje jutro smo smo si izmenjale izkušnje po prespani nočil. Skupaj smo ugotovile, da je bilo nadvse animiva izkušnja, ki bi jo še ponovile. Drug dan smo se udeležili njihovega pouka, kjer smo opazili, da pri praktičnem pouku nimajo uniform kot pri nas. Bili smo veseli druženja in hkrati odhoda domov, saj je bil pred nami vikend.  Veselim se ponovnega srečanja oz. snidenja  v Tuheljskih Toplicah.
Tjaša Bratkovič

Izlet v Zagreb je bila ena velika, nova dogodivscina in izkusnja. Sprva sem se bala spanja pri hrvaskih prijateljih ampak mi je bilo na koncu ravno to najboljse. Druzina me je sprejela odprtih rok in jim je bilo v veselje gostito slovenko. Z vsemi se ze malo bolje poznamo in je vsako srecanje boljse in se ze veselim naslednjega.

Janja Blatnik

Poslije razgleda Zagreba i obavljanja svih aktivnosti koje smo imali u planu, ekipa iz E-medice krenula je prema kućama odnosno prema stanovima u koje smo primili djevojke iz Slovenije. I kod mene je tako, dobrodošla Tjaša. Ukratko, a jasno, došle smo veoma umorne i spremne za spavanja ali ipak smo prije malo popričale, koliko je to bilo moguće. Osjećala sam odgovornost za nju pa sam se uz mnoga pitanja uvjeravala da je dobro i da joj ništa ne treba. Napokon sam razumjela i mamu, koja je vise nego dosadna kada imamo goste, barem je to bila do sad, jer vidim da sve to nije uzaludno. Tjaša i ja teško smo se razumjele pa je pripomagala pantomima i pozorno slušanje jedna druge. To mi je bilo veoma smiješno i simpatično. Smijale smo se same sebi koliko ne razumijemo jednostavna pitanja. Pokusala sam nagovoriti Tjašu da mi otpjeva pokoju pjesmu, ali zaista je tvrd orah. Nije mi ispunila zelju i time i dalje ostala djevojka samozatajnog glasa koji nismo čuli u pjevačkoj verziji. No, sve u svemu lijepo je iskustvo iza mene. Vrijeme je brzo prošlo, a jutro došlo još brže, no nadam se da se Tjaša osjećala ugodno i dobrodošlo u mom malom domu.
 
Tanja Vrščak

Poslije razgledavanja grada i svih odrađenih zadataka u sklopu E-medice krenuli smo prema kućama, odnosno mom domu. Sa mnom je išla Janja. Jedna prekrasna djevojka koja me jako ugodno iznenadila i pokazala mi kako je zanimljivo ugostiti nekog iz druge države pogotovo kad se tako lijepo slažemo. Nama različit jezik nije nikako predstavljao problem samo je trebalo pozorno slušati. Kada smo stigle popričale smo o tom danu, a i o općenitim stvarima. Janja je oduševila i moju obitelj i uvijek će biti dobrodošla u mom domu u sklopu E-medice, a i kao prijateljica.

Dajana Benko